1 załącznik(ów)
Dynamiki już wystarczy :)
Jak duża winna być dynamika matrycy? Jak dla mnie taka, aby poniższe zdjęcie dało się wykonać w jednym podejściu (bez składania kadrów w hdr). Do tej pory się mi to nie udawało, a że w końcu miałem okazję znaleźć się w takim miejscu i w taką pogodę z nowym penem, miło mi stwierdzić, że do matryc z ostatnich luster Nikonów dołączyła ta z nowych penów :)
Zatem dalsze zwiększanie dynamiki może następować, ale nie jest mi już potrzebne. Zresztą aby docenić jeszcze większy zakres świateł, trzeba będzie już stosować wybrane stałki o prostej budowie, gdyż rozproszenie światła w obiektywach bardziej złożonych zaczyna być już widoczne.
Inne zdjęcia z dzisiejszego łażenia:
http://as.elte-s.com/patrz/13/0305.htm
Odp: Dynamiki już wystarczy :)
A co tutaj takiego niezwyklego?
Toz matryce z takimi mozliwosciami zolty juz dawno klepie...
...wroc klepie kto inny dla niego.
Nowe znowu odjechaly :)
No ale cieszymy sie, razem z Toba i rozumiemy ta euforie przy zakladaniu tematu :)
Niechaj zatem sluzy dobrze :)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
A co tutaj takiego niezwyklego?
Niezwykłe jest to, że po nastu latach da się tak w końcu olkiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Toz matryce z takimi mozliwosciami zolty juz dawno klepie...
Dawno jak dawno. Od D5100.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
No ale cieszymy sie, razem z Toba i rozumiemy ta euforie przy zakladaniu tematu :)
Euforia to chyba zbyt trudne słowo, ono znaczy coś innego :)
szkoda że wykopałeś EXIFa bo chciałbym się zapoznać z czasem naświetlania i fotometrią.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Niezwykłe jest to, że po nastu latach da się tak w końcu olkiem.
Tyle czekania, i jednak :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Dawno jak dawno. Od D5100.
Raczej od d7k i K5, a te debiut mialy w 2010 roku, bez mala okolice 3 lat to w technice szmat czasu :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Euforia to chyba zbyt trudne słowo, ono znaczy coś innego :smile:
Raczej okreslenie stanu w ktorym popelniles ten temat, bo inaczej sie tego nie da wytlumaczyc :)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
szkoda że wykopałeś EXIFa bo chciałbym się zapoznać z czasem naświetlania i fotometrią.
Najniższe iso (200), co zrozumiałe jeśli ma być forsowana dynamika, a reszta nie ma znaczenia - naświetlane na histogram w trybie manualnym, raw.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Raczej okreslenie stanu w ktorym popelniles ten temat, bo inaczej sie tego nie da wytlumaczyc :)
Psycholog amator? Niestety, pomyłka. Temat popełniłem celem pokazania, do czego potrzebna jest duża dynamika i ile jej potrzeba. Nie ma raczej kadrów w naturze o większej dynamice niż zdjęcia pod światło wiosennego słońca wpadające w zaśnieżonym lesie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Jak duża winna być dynamika matrycy? Jak dla mnie taka, aby poniższe zdjęcie dało się wykonać w jednym podejściu (bez składania kadrów w hdr). Do tej pory się mi to nie udawało, a że w końcu miałem okazję znaleźć się w takim miejscu i w taką pogodę z nowym penem, miło mi stwierdzić, że do matryc z ostatnich luster Nikonów dołączyła ta z nowych penów :)
Jak mam być szczery to nie widzę nic nadzwyczajnego w trudności w prawidłowej ekspozycji tej sceny. Taki przykład z G1, matryca o 2EV mniejszej dynamice: http://img836.imageshack.us/img836/7651/p1280955.jpg
To jest jpg prosto z RAW-a bez żadnych ingerencji. Światło jak widać było z przodu, a pnie drzew są dobrze doświetlone. Mogę oczywiście udostępnić plik RAW.
Może się mylę i Twoja scena miała większą dynamikę do oddania bo jednak jest śnieg i nie prześwietlony...
Cieszę się Waszą radością doświadczając jej od 06. 2012. Wraz z moim OM-D.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Może się mylę i Twoja scena miała większą dynamikę do oddania bo jednak jest śnieg i nie prześwietlony...
Troszeczkę się mylisz. Naświetlanie punktowo wychodzi (f=osiem): na plamy słońca na śniegu - 1/2000s, na korę od strony cienia - 1/5s :)
Takie zdjęcia robię od wielu lat i dotąd zawsze odpuszczałem, albo wrzucałem cienie w czernie.
Jej, co za czasy, żeby trzeba było pisać osiem słownie, bo inaczej cyfra zamieni się w jakiś głupi obrazek...
3 załącznik(ów)
Całkowitej dynamiki już wystarczy dla uzyskania naturalnie wyglądającego zdjęcia. Można więcej, ale to już wyjdzie z tego blady, mało kontrastowy koszmar, który nijak nie przypomina tego, co widzi ludzkie oko. Ale...
Ciągle widzę pole do poprawy jeśli chodzi o poziom szumu w cieniach, użyteczny DR na wyższych czułościach i ilość informacji, jaką można odzyskać ze świateł. Tutaj przykład z OM-D:
https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1362605016
https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1362605017
https://forum.olympusclub.pl/attachm...7&d=1362605018
Rezultat jest jak najbardziej zadowalający. O takiej jakości można było co najwyżej pomarzyć w Olkach poprzednich generacji, a użytkownicy Panasów i Canonów, nawet tych pełnoklatkowych (może za wyjątkiem 6D, w którym chyba coś już się poprawiło pod tym względem), marzą o czymś takim w dalszym ciągu. Nie ma bandingu, nie wyłazi czerwono-fioletowy szum, jest szum, ale równy i ziarnisty. Ale czy wyobrażam sobie, że można by to zrobić jeszcze lepiej? No wyobrażam sobie... :)