Przebieg Olympusa a menu serwisowe.
Witam WSZYSTKICH Serdecznie! Od tygodnia jestem SZCZĘŚLIWYM posiadaczem Olympusa E-510!, oczywiście używanego. Przed zaskupem spędziłem kilka ładnych dób na czytaniu opinii, recenzji, testów. Kupiłem z dwoma kitami, z przebiegiem 6350 klapnięć lustra - sprawdziłem w menu serwisowym - tak wyświetla. Moje pytanie jest następujące: otóż, gdy zrobiłem trochę zdjęć - zgrałem na kompa - zdjęcia wyświetlane są od nr 3026235. Nie wiem czy to prawidłowe, czy poprostu aparat ma większy przebieg aniżeli wyświetla manu serwisowe? Jeśli ktoś może mi to wytłumaczyć - to bardzo proszę :).
Ps. Na E-510 przesiadłem się z hybrydy fuji hs10 - zdjęcia z Olka ...miodzio!!!
Odp: Przebieg Olympusa a menu serwisowe.
Początkowa trójka oznacza miesiąc marzec, a 2 to drugi jego dzień.
3 to miesiąc, 02 dzień miesiąca a 6235 to numer kolejny zdjęcia. Z przodu jeszcze powinny być literki......pozdrawiam hb.
Cytat:
Zamieszczone przez
Endriu61
...6350 klapnięć lustra - sprawdziłem w menu serwisowym - tak wyświetla. Moje pytanie jest następujące: otóż, gdy zrobiłem trochę zdjęć - zgrałem na kompa - zdjęcia wyświetlane są od nr 3026235. Nie wiem czy to prawidłowe, czy poprostu aparat ma większy przebieg aniżeli wyświetla manu serwisowe...
Numer pliku ma niewiele wspólnego z faktyczną liczbą otwarć migawki i znaczenie jest takie, jak koledzy napisali wyżej, a cztery ostatnie cyfry - to tylko numer kolejny zdjęcia. Przy ustawieniu w menu Nazwa pliku -> Auto, system operacyjny aparatu numeruje pliki "jak leci", a więc wkładając do aparatu inną kartę, na której są zdjęcia, aparat zacznie numerować zdjęcia w kolejności zastanej na karcie. W trybie Nazwa pliku -> Kasuj, na każdej pustej karcie pamięci, aparat za każdym razem numeruje od 0001. Tak więc jedynym wskaźnikiem może być liczba z menu serwisowego, o ile oczywiście aparat nie był serwisowany. Podczas serwisowania, zawartość wskaźników w menu serwisowym ulega wyzerowaniu.
Cytat:
Zamieszczone przez
heniobe
3 to miesiąc, 02 dzień miesiąca a 6235 to numer kolejny zdjęcia. Z przodu jeszcze powinny być literki......pozdrawiam hb.
PS. Jeśli zdjęcia robiłeś innego dnia /a nie 2 marca / to znaczy, że masz źle ustawiony kalendarz.
Serdecznie WSZYSTKIM Dziękuję za odpowiedzi! Wszystko dla mnie jasne... pozostaje mieć nadzieję, że kupiłem od uczciwego sprzedawcy i aparat nie był wcześniej serwisowany - bo o tym, że podczas serwisu licznik zostaje wyzerowny nie wyczytałem wcześniej na żadnym forum. Pozdrawiam WSZYSTKICH forumowiczów!
Jak juz taki dociekliwy jestes to jak juz siedzisz w tym Meniu serwisowym to wejdz na czwarta strone i popatrz co Ci sie wyswietla obok litery D:-------
Tylko czasem nie naciskaj klawisza OK.
Jesli sie wyswietla cos np jak D:B0501 to znaczy,ze byl w serwisie bo mial problemy z autofokusem.A gdy nie masz tej pozycji to znaczy,ze byl,ale ktos pozniej przegladajac nacisnal klawisz OK,i juz nie ma tego w meniu do dyspozycji.Dzwoniac i pytajac w serwisie po nr urzadzenia mozna dojsc czy mieli i co robili.Tam slad jest.
Z tym menu to ostrożnie. O ile miałem e510 i nigdy przez 5 lat się nie zawiesił, o tyle mój E1 lubi się czasami zawiesić i wtedy licznik się resetuje. Mam w tej chwili napisane 4541 zdjęć, gdzie rzeczywisty przebieg jest duuuużo większy. Dokładnie nie wiem ile, bo aparat mial wymienianą migawkę.
:)... to tak naprawdę pozostaje wierzyć, że Olympus wytrzyma podobnie jak konkurenci - minimum 100000 klapnięć:). Ale co tam najważniejsze, że działa , działa dobrze, bo z efektów jestem zadowolony. Jak się popsuje, to naprawię, albo kupię następny - nie dałem za niego tyle co za nowy a 800zł, więc spokojnie mogę focić dalej:).
---------- Post dodany o 22:05 ---------- Poprzedni post był o 21:56 ----------
Do
Mirek54 - czyli mam rozumieć, że jeśli na str.4 -literka D brak jest j akiegokolwiek numeru tzn, że nie był w serwisie?
Jesli jest D z kodem to dowiesz sie co bylo naprawiane.Bez D i bez kodu to ktos wyczyscil wciskajac OK.
Ale tak jak pisales wczesniej-wazne ,ze sprawia radosc.
Ja jak splace swojego to tez sie bede cieszyc w pelni.Jak narazie mi wystarcza.Nawet nie korzystalem z funkcji tematycznych.Ucze sie narazie na A.