Jakie body do zestawu od E-300
Witam
Mam ogromną prośbę o porady dotyczącej zakupu body do zestawu od E-300. Niestety pożyczyłem aparat szwagrowi, który jak się wydało w stanie wskazującym próbował do niego załadować na siłę kartę pamięci w zły sposób i uszkodził płytę główną. Oddał nam 280zł twierdząc, że to body nie było więcej warte i stwierdził, że tym zakańcza temat. Aparat służył mnie i żonie przez bardzo wiele lat, byliśmy z niego zadowoleni i w zupełności wystarczał do naszych potrzeb. Pozostał nam obiektyw Zuiko Digital 14-45 3,5-5,6 oraz drugi Sigma 70-210 (do "zabawy") wraz z adapterem, do tego cały zestaw w postaci dwóch kart pamięci, ładowarki, baterii torby itp. Jakie body polecilibyście nam kupić do tego wszystkiego? E-300 czy może jest coś lepszego a z niewielką różnicą w cenie? Na fotografii a tym bardziej sprzęcie nie znamy się zbyt dobrze, aparatu używamy w celach czysto amatorskich.
Pozdrawiam
Szymon Gołuchowski
Odp: Jakie body do zestawu od E-300
Jak nie chcesz się pakować w koszty, to E-500 - może nie jest tak pancerny jak 300ka, ale daje podobny obrazek :)
Czy prócz obudowy/rozmiaru jest jeszcze pomiędzy nimi jakaś różnica? Czytam o jednym i drugim i żadnej nie widzę. W zbyt wielkie koszta nie chcę sie pakowa w tym roku - może za jakieś 2 lata. Myślałem o jakichś 600-700zł
Popatrz na Allegro jest tam trochę sprzetu, w różnym zakresie cenowym.
Może coś trafisz ciekawego.
Odtworzenie stanu wyjściowego (kupno e300) będzie najtańszą opcją, ale za 280 może być trudno znaleźć warty uwagi egzemplarz.
Na All... stoi jakiś podobno idealny za 375,00
Warto zajrzeć też na forumową giełdę...
Poza tym jeśli to nie problem to warto zastanowić się nad dołożeniem ok. 200 zł i kupnem jakiejś nowszej konstrukcji z jak e420 z Live View czy e500.
Opisy znajdziesz choćby na fotopolis.pl czy dpreview.com
Różnicy w fotkach raczej nie zobaczysz (na minus) a kilka rzeczy zmienisz na plus. Choćby LCD czy ww. Live View
ps
E300 fajny był, sam go jeszcze trzymam, ale to już trochę dziadek choć zwarty i krzepki taki "przedwojenny" :)
Pa
Tak jak pisałem - chcielibyśmy wydać na ten cel maksymalnie 700 zł - trochę się rozglądam lecz problemem jest to, że nie mam pojęcia, do jakich modeli będą pasowały te obiektywy. Najbardziej zależy mi na jakości zdjęć, to czy wygląda mniej lub bardziej ciekawie, ma podgląd na wyświetlaczu itp są mniej ważne. Jakość zdjęć na E-300 była dla nas wystarczająca lecz do niższej nie chciałbym schodzić. Używany głównie do zdjęć podczas wycieczek - głównie góry, lasy.
Pomysl o np E400.
Tu wokolo siebie patrzylem ale po 200-250 chodza w Ojro.
Cytat:
Zamieszczone przez
sion2002
Tak jak pisałem - chcielibyśmy wydać na ten cel maksymalnie 700 zł - trochę się rozglądam lecz problemem jest to, że nie mam pojęcia, do jakich modeli będą pasowały te obiektywy. Najbardziej zależy mi na jakości zdjęć, to czy wygląda mniej lub bardziej ciekawie, ma podgląd na wyświetlaczu itp są mniej ważne. Jakość zdjęć na E-300 była dla nas wystarczająca lecz do niższej nie chciałbym schodzić. Używany głównie do zdjęć podczas wycieczek - głównie góry, lasy.
Popatrz wtedy na e-510 lub e-520.
Obrazek nie będzie gorszy, Live View w pakiecie (przyda się zobaczysz :)) 10 Mpx i stabilizacja matrycy - z kitami będzie użyteczna...
Sampli jest sporo nawet na ww. dpreview.com włącznie z porównaniami do innych konstrukcji na różnych ISO
Na znanym portalu aukcyjnym znajdziesz oba w cenie o której mówisz
ps.
I przebieg puszki zawsze można sprawdzić sekretnym sposobem jak się ma aparat w dłoni...
pa
Dziękuje za odpowiedzi. Jestem bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Szymon