2 załącznik(ów)
Statystyki rynku fotograficznego
W wielu dyskusjach na Forum dotyczących sprzętu pojawiają się opinie i komentarze że "ten aparat się będzie dobrze sprzedawał", "ten jest bestselerem" a "tego badziewia nikt nie kupi". Wszakże, niełatwo jest wskazać źródła tych stwierdzeń.
Zakładam ten wątek z nadzieją, że będą tu trafiać odsyłacze do wszelkiego rodzaju statystyk rynku fotograficznego. Sprzedaży sklepów, danych o produkcji od producentów i importerów. Niełatwo jest do tych danych dotrzeć ale mam nadzieję, że mając miejsce w którym będziemy tę wiedzę gromadzić, uda się dotrzeć do pewnych i wiarygodnych informacji.
Mam nadzieję, że wątek ten będzie dobrym miejscem na dyskusje o rozwoju i przemianach rynku foto.
---------------
By jakoś ten wątek zacząć, zrobiłem małe zestawienie ze statystyk publikowanych przez Camera & Imaging Products Association
link do strony ze statystykami (zamiast kropek wiadomo co trzeba wpisać :/ )
porównałem dane o produkcji aparatów za rok 2011 i 2012:
Załącznik 82384
(powyższy obrazek załączyłem także jako pdf)
Jak widać, w roku 2011 **** nie rozróżniała jeszcze bezlusterkowców z ogólnej liczby aparatów z wymienną optyką. Wszakże patrząc na zestawienie można z dużym prawdopodobieństwem postawić tezy:
1) Bezlusterkowce nakręcały rynek foto w 2012 roku,
2) Bezlusterkowce odbierają rynek głównie kompaktom,
3) Nie wydaje się (wbrew ogólnie lansowanym poglądom) żeby bezlusterkowce stanowiły konkurencję dla lustrzanek. Tych ostatnich, przy ogólnej zapaści na rynku foto wyprodukowano w roku 2012 ponad milion sztuk więcej niż w roku poprzednim wyprodukowano łącznie wszystkich aparatów z wymienną optyką.
Odp: Statystyki rynku fotograficznego
To w zeszłym miesiącu na optycznych pojawił się skromny tekst odnośnie rynku japońskiego: http://www.optyczne.pl/5540-nowo%C5%...ynku_foto.html
Pomijajac fakt, ze nazwa zrodla kompletnie je dyskredytuje :D, to organizacja ta specjalizuje sie w, moim zdaniem, troche dziwnych statystykach i porownaniach.
Tak jak teraz jest podzial na aparaty z wymienna optyka i bez, z lustrem lub bez, tak kiedys byl na aparaty do 6mpix i powyzej, do 10mpix i powyzej, z zoomem i bez, itepe, itede.
Dziwie sie, ze nie ma podzialu na srebrne i czarne, albo male i duze, ciezkie i lekkie.....
Kupujac m4/3 naprawde dla kogos ma znaczenie, czy korpus ma lustro w srodku, czy tez nie?
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Tak jak teraz jest podzial na aparaty z wymienna optyka i bez, z lustrem lub bez.................
kupujac m4/3 naprawde dla kogos ma znaczenie, czy korpus ma lustro w srodku, czy tez nie?
hmm, jak dla mnie jest to sensowne rozgraniczenie, pokazujące trendy w rozwoju cyfrówek
Ok - nieprecyzyjnie sie wyrazilem - wymienna optyka ok - ma sens i znaczenie.
Ale fakt posiadania lusterka w srodku lub ma takie samo znaczenie, jak fakt posiadania wbudowanej lampy blyskowej lub nie....
Panowie... chyba na wstępie nie trzeba będzie sekundantów. Pojedynki później:-). Pan Prezes ma może gdzieś konkurencyjne zestawienia? To z chęcią popatrzymy.
A wracając do tematu. Zanikanie kompaktów jest i będzie miało miejsce. Wszak nikt tutaj nie liczy sprzedawanych wraz z komórkami (w jednej obudowie) aparatów, które często wystarczą ich użytkownikom jako narzędzie dokumentacji zdjęciowej.
Idąc dalej można się zastanowić nad bardziej zaawansowanymi konstrukcjami. Część z nich znajduje nabywców na podstawie efektu snoba - a cześć kupujących świadomie wybiera dany sprzęt. Tych świadomych limitują często wolne środki jakie mogą przeznaczyć na taki wydatek, jak również parametry aparatów.
Dwa lata dają za mało danych aby móc ustalić trendy i na ich podstawie prognozować co będzie dalej.
Zgadzam się z Ryśkiem w całej rozciągłości.
Camera & Imaging Products Association tworzy też zestawienia długości pracy baterii, które są całkiem rzetelne.
Swoją drogą chętnie bym zobaczył to zestawienie czarne kontra srebrne :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Panowie... chyba na wstępie nie trzeba będzie sekundantów. Pojedynki później:-). Pan Prezes ma może gdzieś konkurencyjne zestawienia? To z chęcią popatrzymy.
A wracając do tematu. Zanikanie kompaktów jest i będzie miało miejsce. Wszak nikt tutaj nie liczy sprzedawanych wraz z komórkami (w jednej obudowie) aparatów, które często wystarczą ich użytkownikom jako narzędzie dokumentacji zdjęciowej.
Idąc dalej można się zastanowić nad bardziej zaawansowanymi konstrukcjami. Część z nich znajduje nabywców na podstawie efektu snoba - a cześć kupujących świadomie wybiera dany sprzęt. Tych świadomych limitują często wolne środki jakie mogą przeznaczyć na taki wydatek, jak również parametry aparatów.
Dwa lata dają za mało danych aby móc ustalić trendy i na ich podstawie prognozować co będzie dalej.
Zaraz pojedynek - chcialem sie tylko dowiedziec, kto sie pyta sprzedawcy przed zakupem o lusterko w srodku :)
Ale jak chcemy konkretnie pogadac, to prosze bardzo :)
Na jakiej podstawie twierdzisz, ze 4mln bezlusterkowcow nakrecaja rynek ponad 100mln aparatow?
Wyciaganie wniosku, jakoby bezlusterkowce odbieraly rynek kompaktom jest bledem - sprzedaz kompaktow spadla o 19.5mln a bezlusterkowcow wzrosla o 4.2mln (zakladamy, ze w 2011 roku sprzedaz bezlusterkowcow byla ok 100.000szt). Nadal brakuje 15.3mln kompaktow.
Z ostatnim stwierdzeniem sie zgadzam, chociaz nie spotkalem sie z opinia, ze bezlusterkowce odbieraja klientow SLR- skad ta teza?
Generalnie - pomijanie w zestawieniu najwiekszego rynku zbytu aparatow pseudofotograficznych, czyli telefonow komorkowych doprowadza do takich wlasnie nieprzemyslanych wnioskow. Nie trzeba byc geniuszem marketingowym, zeby zauwazyc, ze to jest wlasciwa przyczyna spadku sprzedazy tradycyjnych kompaktow, a nie bezlusterkowce.
Ignorowanie tego faktu przez CIPE pozstaje dla mnie tajemnica.... :-P
Wszystkie Ryski to fajne chlopy i nie smialbym sie z Ryskiem nie zgadzac :)
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Wiem, ze wszystkie Ryski to fajne chlopy i nie smialbym sie z Ryskiem pojedynkowac :) Ale w calej rozciaglosci pozwole sie z Ryskiem nie zgodzic ;)
Masz prawo do własnego zdania, tak jak ja do swojego. W sumie mam wrażenie, ze polemizujesz z Janem, a nie ze mną. Ale może jestem w błędzie?