Odp: Wyzwalanie lamp w TTL
...Czy jeżeli podłączymy do body kabel TTL i na końcu tego kabla podłączę powiedzmy FL36R, to czy za pomocą owej 36R będe mógł sterować pracą FL50R?
Lampa FL36R może pracować tylko w trybie sterowania zdalnego - slave.
Nie posiada trybu pracy master czyli sterowania bezprzewodowego grupą lamp.
Podłączenie lampy FL36R poprzez kabel nie umożliwi sterowania lampą FL50R.
Co innego FL50R która posiada możliwość pracy jako master.
Literka „R” na lampie oznacz możliwość pracy w trybie remote czyli możliwość jej sterowania z korpusu.
Marek, ale czy to sprawdziłeś empirycznie? Teorię znam, ale skoro zarządzanie lampami odbywa się z poziomu korpusu, a odpalanie odbywa się nawet za pomocą tych mikro lampek dołączanych do om-d czy penów, to może 36R może odpalić inne lampy. Kupię dziś kabel i sprawdzę pod koniec tygodnia doświadczalnie to napiszę a może zrobię nawet jakieś zdjęcie. Ogólnie bardzo mi się podoba zabawa olympusami z błyskaniem, więc chcę to usprawnić.
Co do sprawdzenia empirycznego :) mam E-30 i 2 x FL36R i sterowanie tymi lampami jest bezproblemowe w trybie RC poprzez wewnętrzną lampę. Założenie w/w lampy na sanki aparatu i próba sterowania tą lampą drugiej lampy jest niemożliwa. W korpusie nie ma wtedy możliwości wyboru funkcji RC. Sama lampa nie posiada możliwości sterowania innymi lampami.
Zakup kabelka przedłużającego TTL może nie jest bezsensowny – przyda się przy wyzwalaniu lampy przy innym jej położeniu – ale aby wyjaśnić w/w problem?
„Odpalenie” innych lamp – oczywiście w trybie manualnym bez TTLa – jest możliwe za pomocą fotoceli:wink:
Marek61 a sądzisz, że jak się podłączy FL50R do sanek to będzie można odpalić 36R zdalnie w RC? Czy też lampy odpala się w Olym tylko z lampek wbudowanych? Dopytuję o to, bo mam nadzieję że z dużą lampą zasięg odpalenia będzie większy.
Próbowałem om-d z założoną FL50 wyzwolić Fl600. Nie udało się.
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Próbowałem om-d z założoną FL50 wyzwolić Fl600. Nie udało się.
FL50 czy FL50R?
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
FL50 czy FL50R?
Bez R (6 znaków)
A to widzisz, FL50 nie ma wyzwalania radiowego - tak samo jak go nie ma FL36.
"R" - jak Remote.
Cytat:
” Marek61 a sądzisz, że jak się podłączyFL50R do sanek to będzie można odpalić 36R zdalnie w RC? Czy też lampy odpalasię w Olym tylko z lampek wbudowanych? Dopytuję o to, bo mam nadzieję że z dużąlampą zasięg odpalenia będzie większy.”
A wiec po kolei, jak napisałem wpoprzednim poście nie miałem możliwości zabawy z FL50R… i kropa.
Wyszukaj instrukcje obsługi rozdział dotyczącytematu RC. Przepraszam nie odczytaj tego jak zbywanie pytania.
Co do drugiej części pytania.
W przypadku lampy FL36R zasięg sterowaniaw trybie RC jest rzędu 10m. W korpusie przy wyborze trybu RC jest możliwość ustawieniasiły błysku sterującego w trzech poziomach. Funkcja ta ma na celu dostosowaniasiły błysku komunikacyjnego do ustawienia / odległości wyzwalanych lamp odaparatu.
Dla przykładu lampa makro „Metz” 15 MS-1zakładana na obiektywie jest także wyzwalana w trybie RC ale aby lampa sterującakorpusu nie zakłóciła ekspozycji zakłada się na nią „klips” osłaniający palnikcelem ograniczenia ilości światła.
Czy lampa FL50R ma większy zasięg nie wiemi raczej wątpię. Do takiego zwiększania zasięgu radził bym rozważyć sterowanie radiowe.