Odp: Zmiana Olympus na Nikon
Najpierw dobierz szklo.Pozniej ustal warunki-wyjdzie Ci iso.Wtedy dobierz puszke.Mi wychodzi,ze Nikon.Canon raczej do reporterki.
Podpowiem z doswiadczenia ISO3200 w D7k to jak ISO400 albo jeszcze mniej w E520, a jesli chodzi o DR to D7k czochra po podlodze wszystko co do tej pory w olku zostalo wydane :)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Najpierw dobierz szklo.Pozniej ustal warunki-wyjdzie Ci iso.Wtedy dobierz puszke.Mi wychodzi,ze Nikon.Canon raczej do reporterki.
Kolega właśnie pyta o ślubną reporterkę :)
wrzuć sobie w google hasło Nikon D7000 ISO 3200 Sample
i wyskoczą Ci obrazki które sam będziesz mógł ocenić
np tutaj
http://www.ephotozine.com/article/ni...r-review-14955
Jak 3200 będzie za mało - zawsze można dojechać do ISO 25600 ;)
Jak dla mnie 3200 użyteczne. 25600 też dramatu nie ma wygląda jak z dobrego kompakta.
BTW Przejrzyj sobie dobre zdjęcia z D7k jakie znajdziesz w sieci - Znajdź sobie tak ze 100 zdjęć zagrzeb w EXIFach
i zrób statystyki na jakich czułościach były robione
Pewnie zdecydowana większość to ISO 3200 i wyższe :D ;) tak obstawiam. Nie wiem ;)
Jeśli to dla Ciebie priorytet to niskie szumy proponuje właśnie szukać po samplach na wysokich czułościach i dobierać maszynkę która wypluwa najładniejszy obrazek na wysokim ISO
Oczywiście ciemniejsze szkło i brak stabilizacji na pewno sprawi iż będziesz miał możliwości korzystania z wyższych ISO i ta cecha nowego aparatu nie będzie się marnować tylko będzie dobrze wykorzystywana.
A w perspektywie zawsze masz możliwość inwestycji w jasne szkła czy szkła ze stabilizacją.
Olek na pewno nie jest demonem wysokoczułych ustawień
Czyli warto? :)
A co myślicie o tamronie 17-50 F2.8
albo sigma 17-70 F2.8-4.0
jako podstawowe szkło
Jak Tamrona wezmiesz ostatnia wersje i to od Cichego, a Sigme przebierzesz to bedziesz zadowolony :)
W Sigmie dosyc szybko spada swiatlo o ile pamietam na 3.2 ale za to sie pozniej dlugo utrzymuje, i pod koniec zakresu leci na 4.0.
pozdro
Tu masz też jakąs możliwośc porównania zdjęć z ISO 3200
przykładowo dwa nikony dwa Olympusy - jakieś chamskie porównanie JPGów
Link
Niestety nie ma jak wybrać E520 do porównywarki - ale obrazek znasz
A wracając do korpusu D7000 czy nowszy D5200
---------- Post dodany o 21:43 ---------- Poprzedni post był o 21:38 ----------
Ktoś mi jeszcze podrzucił temat OM-D
Czy on współpracuje z moim 14-54 wer. I ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Ryba
A wracając do korpusu D7000 czy nowszy D5200
pod względem ISO ? Na 6400 chyba już widać różnice A 12800 D7000 ma ładniejsze patrząc po samplach.
Wejdź sobie na link z postu wyżej - wybierz z rozwijanej listy czułość i aparat, który Cię interesuje, kliknij potem na DOWNLOAD JPG
i będziesz miał jakieś tam porównanie który
---------- Post dodany o 21:45 ---------- Poprzedni post był o 21:44 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Ryba
Ktoś mi jeszcze podrzucił temat OM-D
Czy on współpracuje z moim 14-54 wer. I ?
Leniwie. Jak potrzebujesz szybki AF to możemy uznać że nie współpracuje. Bo niby współpracuje ale szybkiego ruchu tym nie zrobisz niestety. Jak Ci motyw nie spiernicza - to współpracuje...
45tka f1.8 po taniości jest do OMD w systemie :)
---------- Post dodany o 21:47 ---------- Poprzedni post był o 21:45 ----------
D7000 @ ISO3200
http://www.dpreview.com/reviews_data...n_iso 3200.jpg
D5200 @ ISO 3200
http://www.dpreview.com/reviews_data...t/dsc_0017.jpg
OMD EM5 @ ISO 3200
http://www.dpreview.com/reviews_data...t/p1010013.jpg
---------- Post dodany o 21:49 ---------- Poprzedni post był o 21:47 ----------
Serio używasz takich czułości ? :)
pod linkami jest zdjęcie w dużej rozdzielczości...
Nie kieruj się tylko użytecznym ISO chyba, że tylko to ma dla Ciebie znaczenie.. ale pewnie kilka innych ważnych rzeczy jest w aparacie.
W każdym razie sampli w pełnej rozdzielczości i na dowolnych czułościach w necie jest masa - więc na tej podstawie możesz sobie wyrobić opinię odnośnie tego co Ci pasuje a co już jest poza granicą akceptowalności