Odp: nowe jasne zoomy Olka
Cytat:
Zamieszczone przez
puciu
http://www.optyczne.pl/5611-nowo%C5%..._tygodnia.html
Ciekawie się zapowiada. Długo czekałem na taka wiadomość. Jeśli będą przyzwoite optycznie (a w to nie wątpię) i poprzez pozbawienie stabilizacji w konkurencyjnej cenie w stosunku do Panasa, to może być hit. Czekam niecierpliwie, bo tego mi brakowało w m4/3.
Jeżeli to prawda, to trzymam kciuki za Olka i mam nadzieję, że cena nowego szkła nie będzie "wzięta z księżyca"
błogosławieni, którzy posiadają stabilizację matrycy :-)
chyba czas przesiąść się z Panasa na Olka...
ceny obiektywów Panasonica od początku jakoś mnie wkurzają...
Ja sobie już nie wyobrażam korpusu bez stabilizacji matrycy. Niemalże współczuję tym, którzy z takiego dobrodziejstwa korzystać nie mogą.
Cytat:
Zamieszczone przez
omox
ceny obiektywów Panasonica od początku jakoś mnie wkurzają...
ceny cenami, obiecałem sobie w tym roku na ceny nie narzekać, ale Panasonicowi należą się słowa uznania za wyprodukowanie:
1) najlepszego (najjaśniejszego) obiektywu typu naleśnik
2) najjaśniejszego obiektywu w systemie (i jedynego ze światłem 1,4)
3) pierwszego w systemie obiektywu makro
4) pierwszych dwóch w systemie obiektywów zmiennoogniskowych o stałym świetle 2,8
5) obiektywu zmiennoogniskowego o najszerszym kącie widzenia to tego ze stałym światłem
Jeśli główny rywal w systemie (czyli Olympus) w żadnej z tych prestiżowych kategorii nie próbuje (bądź próbuje dopiero teraz) z Panasoniciem walczyć no to co się dziwić że ten ceny winduje?
Co do zapowiadanych nowości - ja czekam na zooma, zaczynającego się od 13mm/f2,0 albo lepiej. Może mieć nawet zmienne światło byle nie więcej niż o jedną działkę
O ile to prawda i wypusci cos takiego jasnego Olek, to zebyscie sie cenami nie zdziwili - oczywiscie in minus....
Bo tez potrafi sie cenic Olympus.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
O ile to prawda i wypusci cos takiego jasnego Olek, to zebyscie sie cenami nie zdziwili - oczywiscie in minus....
Bo tez potrafi sie cenic Olympus.
pozdro
pewnie będą próbowali mieć coś taniej niż 12-35 czy 35-100
zakładając podobną klasę optyczną powinno być taniej o stabilizację :)
ale kto wie - może powiedzą że jest lepiej optycznie i będzie drożej :)
Jak będzie "drożyj" - jest w systemie wspomniana wcześniej para. 12-35 / 35-100
Ja czekam na banał w postaci konwertera 1,4x lub 2x - choć póki co widzę zastosowanie głównie do 75tki
więc pewnie konwerter ujrzy światło dzienne jak się pojawią właśnie jasne i długie różności
Panas zapowiedział też 150 2.8
ile by to nie kosztowało robi sie dłużej i jaśniej - co cieszy
Żeby taki zoom miał sens jako pozycja w ofercie to musi chodzić gdzieś tak za dwa razy tyle co 16-50. W zestawie z OM-D i tak będzie dużo drożej od kita X-E1.
Takie wiadomości, to dobre wiadomości.
Mi do pełni szczęścia brakuje tylko konwertera x2 i 150mm.
Ale te zapowiedział Panasonic. Pytanie tylko kiedy ?
Pozdrawiam
12-60 z dużego 4/3 nadal kosztuje 4000zł. Tak więc wersji do mikro w niższej cenie bym się nie spodziewał.
Odpowiednik 14-54 w cenie ok 3000zł byłby bardzo ciekawą propozycją.
Jeśli jednak olympus będzie chciał skopiować zakres z panasonica to średnio to widzę. No chyba, że cena będzie rewelacyjna.
Tylko 12-35 jest jak na mój gust trochę za krótki. Zakres 12-50 albo chociaż 45 i już bym kupił.
Z dłuższych to chętnie bym zobaczył coś 50-200 albo 40-150. Na końcu może mieć nawet f/4.