Speed Booster firmy Metabones
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...ezlusterkowcow
Fajny patent, skraca ogniskową, czyli prawie nie ma przelicznika, jeśli dobrze liczę, i otwiera przysłonę o 1 działkę. Ciekaw jestem czy i jak spadną parametry optyczne obiektywu. W planach adapter do naszego systemu.
Speed Booster firmy Metabones
firma Metabones wypuszcza na rynek adapter Speed Booster.
zaprezentowany adapter pozwala na pracę obiektywów pełnoklatkowych z bezlusterkowcami.
ciekawostką jest, że adapter skraca ogniskową 0.71-krotnie i otwiera przysłonę o 1 stopień.
Odp: Speed Booster firmy Metabones
Ciekawe, ale przy tej cenie (599dol.) - ;-) poza tym przypinanie dużych szkieł do bezlusterkowców zmienia idee małego przenośnego sprzętu. Niemniej dobrze że coś takiego powstaje.
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
Ciekawe, ale przy tej cenie (599dol.) - ;-) poza tym przypinanie dużych szkieł do bezlusterkowców zmienia idee małego przenośnego sprzętu. Niemniej dobrze że coś takiego powstaje.
cena faktycznie odstrasza :(
jestem ciekaw jakości obrazka.. większość obiektywów najlepszą jakość ma najbliżej centrum.
nasuwa się pytanie jaką część szkła wykorzysta ta przejściówka? oraz czy układ soczewek adaptera nie pogorszy jakości?
Cena wynika z tego, że da się sterować obiektywem i do tego działa IS.
Jakby to miał być tylko dummy adapter z reduktorem ogniskowej to pewnie cena mogłaby być wyraźnie niższa.
Jak ktoś już ma fajne szkła to cena nie jest szczególnie straszna, a jak ktoś szkieł nie ma to każda będzie wysoka ;)
Poza tym to jest skierowane raczej głównie do filmowców, gdzie rozmiar samego obiektywu jest mniej istotny i wersja dla m4/3 pewnie będzie się nieźle sprzedawała.
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
cena faktycznie odstrasza :(
jestem ciekaw jakości obrazka.. większość obiektywów najlepszą jakość ma najbliżej centrum.
nasuwa się pytanie jaką część szkła wykorzysta ta przejściówka? oraz czy układ soczewek adaptera nie pogorszy jakości?
http://www.metabones.com/images/meta...te%20Paper.pdf wszytkie Twoje pytania i odpowiedzi na nie.
czyli cena StraSznie odStraSza
600$ to jakies 2 tys pln. Wiec nie ma dramatu. Natomiast jest to bardzo ciekawa rzecz, i sam z checia bym sprawdził jaki daje obrazek np taki olek/nex z podpiętym 85/1.2L albo 50/1.2L
tak... źle się wyraziłem (zbyt emocjonalnie).
chodziło mi o to, że matryca wykorzystuje większą powierzchnię soczewki z całym bagażem jej wad ;) + dodatkowe soczewki w adapterze... niewiadomej jakości + gabaryty + cena dało mi równanie WysokiejCeny i NiskiejOceny.
wycofuję się jednak ze swojej teorii napisanej pod wpływem impulsu. trzeba jednak sprawdzić jaki wynik będzie na zdjęciach użytkowników.