Witam serdecznie.
Chciałbym zakupić kartę CF i potrzebuje pomocy. Z jakimi kartami jest ta puszka kompatybilna? Czy mogę kupić niedrogiego kingstona 16GB Ultimate 266x, czy 8GB sandiska ultra, który jest w tych samych pienądzach?
Wersja do druku
Witam serdecznie.
Chciałbym zakupić kartę CF i potrzebuje pomocy. Z jakimi kartami jest ta puszka kompatybilna? Czy mogę kupić niedrogiego kingstona 16GB Ultimate 266x, czy 8GB sandiska ultra, który jest w tych samych pienądzach?
Ja mam CF kingstona 4MB oraz pqi 8MB. Działają świetne obie... Myślę, że pojemnoś duża nie jest tak istotna jak szybkosć... Nowsze pewnie są szybsze o tych co ja posiadam...Ale ja nie narzekam.. jest OK. Natomiast nie wiem czy jest sens kupować CF o dużej pojemności do aparatu... Duża pojemność to tysiące zdjęć na karcie, czasem nie do ogarnięcia..:grin: Poza tym czasem trzeba sformatować kartę.... Na pewno po zakupie.
Czyli myślę dwie ósemki czy czwórki niż jedna 16-stka
Takie moje spostrzeżenia, czy dobre...
Sumując kup co uważasz na pewno bedzie pasować, byle miało wymiar 42,8 × 36,4 x 3,3 mm :grin:
Ja mam jeszcze w aparacie taką dyżurną sd (albo xd, nie pamiętam) tak na wszelki wypadek:roll:
Ja od 7 lat używam dwóch 4GB Sandisków Extreme III - nie do zdarcia. Do pstrykania wystarczają aż zanadto. Nawet gdy zapisujesz w RAWach.
Karty o dużej pojemności >= 16GB przydają się jedynie gdy nagrywasz filmy lub planujesz baaaardzo długi wyjazd i nie będziesz miał gdzie po drodze zrzucać fotek.
Ja już ponad 4lata używam Sandisk Extreme III 4GB i 8GB jeszcze mnie nie zawiodły więc polecam. Nie miałem tez sytuacji by brakło mi miejsca a w razie czego w drugim slocie wsadzona jest 2GB XD :)
Dziękuje za pomoc, zakupię sandisk Ultra 8Gb zapis ponad 30MB/s
Powodzenia..
Tylko kupuj oryginał, a nie będziesz zawiedziony, ja nie miałam jeszcze problemu z żadną z kart tej firmy. Sam zobaczysz, na ile Ci starczy 8 gb, zawsze możesz później dokupić zapas ;-)
wysłane z phona HTC
SanDisk jest OK. Ja osobiście co prawda uzywam 2GB i 4GB Kingstona Ultimate 266x i 16GB Preteca 233x. Nie wiem jak sie to na MB/sek przekłada, ale karty od lat działają i (odpukać) mają się dobrze.
T.