Fotografia podwodna - budżetowe obudowy MeiKe?
Witam.
Po wczorajszym wernisażu wystawy Piotra Stósa w Łodzi pomyślałem o obudowie podwodnej do GF2. Moja Paulina używa go głównie do makro / kwiatków itd, więc idealnie dla niej możnaby coś "na początek" znaleźć.
Obudowy "firmowe" to koszt rzędu 1500-2000EUR, więc odpada (już bym wolał kupić EPL3 z oryginalną obudową).
Jednak da się znaleźć takie cudo firmowane przez MeiKe. Cena dzisiaj jest do przeżycia, ~400zł z wysyłką do Polski.
http://www.divervision.com/catalog/g...b0og77alviukq6
Obudowa ma obsługiwać GF2 z 14mm, co da pod wodą odpowiednik ~50mm dla FF. Ani szeroko, ani wąsko, od biedy niech będzie. Raczej głębokości 5-10m bym z tym nie przekraczał.
Wszelkie "folijki" typu Dicapac są dla mnie za bardzo ryzykowne - jednak wolałbym mieć coś z uszczelką.
Jest sens w ogóle takie coś próbować żeby spojrzeć "co i jak" czy całkowicie sobie odpuścić?
Odp: Fotografia podwodna - budżetowe obudowy MeiKe?
Meike ma dobre jakościowo akcesoria, niestety nigdy nie uzywalem obudowy podwodnej stworzonej przez nich...
Są na Allegro obudowy MeiKe do różnych modeli - do GF2 (to normalne w Polsce) nie ma, ale ściagnięcie to nie problem.
Generalnie MeiKe wyglądają tak, jak oryginalne. Mam ich różne akcesoria i sobie cenię.
Liczę po cichu na to, że 20/1.7 zmieści się do obudowy ... ;)
Niestety ze swojej strony nie polecam gripów tej firmy. Kupiłem kiedyś do canona 7d, bo wydawał się świetnie wykonany. Po miesiącu odklejała się guma. Oczywiście wymienili. W drugim po 2 m-cach to samo. Darowałem sobie tę firmę, kupiłem Canona. Używam już rok i wygląda jak nowy. Znajomy w 5d wyrzucił Meike po kilku miesiącach. Może ktoś ma inne doświadczenia, moje są negatywne.
Cytat:
Zamieszczone przez
NewInTown
Niestety ze swojej strony nie polecam gripów tej firmy. Kupiłem kiedyś do canona 7d, bo wydawał się świetnie wykonany. Po miesiącu odklejała się guma. Oczywiście wymienili. W drugim po 2 m-cach to samo. Darowałem sobie tę firmę, kupiłem Canona. Używam już rok i wygląda jak nowy. Znajomy w 5d wyrzucił Meike po kilku miesiącach. Może ktoś ma inne doświadczenia, moje są negatywne.
Tak, z gripem wcale nie miałem u nich cudów, ale to byłaby obudowa bardziej "od święta" niż na co dzień.
Poczekam do wakacji, wtedy będzie okazja żeby kupić i zrobić testy :)
Do basenu moze bym zaryzykowal albo do egiptu, tam gdzie jest sloneczko, gdzie swiatla nie ma, to umarl w butach bez zewnetrznej lampy.
Na moje te 14mm w panasie pod woda to bedzie 30pare dla ff niz 50
pozdrowionka
PS
Warto kupic olka i dedykowane dla olka, zupelnie inny swiat...
Różnica jest w cenie, a to ma być bardziej "wakacyjnie" - może jakaś Chorwacja?
Probuj, a noz bedzie ok.
MIalem chyba cos w lapkach od Meike i to taki zwykly plasticzak do paru M.
Powinien sie sprawdzic, nie wiem jak tam system zamykania, bo ten co mialem w rekach to zwykla zawleczka jak w sloiku, troche bym sie bal, nie to co w Olympusie:)
Generalnie jak masz chec to bierz i podziel sie wrazeniami
pozdrowionka
Zobaczymy, koło wakacji chętnie kupię, bo moja luba raczej GF2 nikomu nie odda - za bardzo się z nim zżyła ;)