Tajemnica najlepszej jakości zdjęć w OM-D.
Chciałem zapytać jakich ustawień używacie w OM-D aby jakość zdjęć była najlepsza. Jaki macie workflow w LR4. Ostatnio podziwiam zdjęcia tego Pana: mingthein i wydaje mi się, że gdy oglądam swoje na 100% to mam jakieś piksele. Prawdopodobnie przyczyna leży w ustawieniach ostrości. Proszę o kilka słów porady.
Odp: Tajemnica najlepszej jakości zdjęć w OM-D.
Rób w RAW'ach, rawy do 16bit => profil, i na samym koncu dopiero pomniejszenie, wyostrzenie, 8 bit jpeg.
P.S ten facet z linku robi zdjęcia D800E. Nie wymagaj od OM-D szczegółowości zdjęc jak z 36 mpix matrycy FF ze zdjętym lowpass'em.
Dzięki za info. eFIX - on robi dużo też w OM-D, sprawdź w tagach. Ale dziękuję za podpowiedź.
http://www.flickr.com/photos/mingthe...n/photostream/
robi też OMD.. ale nie wiem o które zdjęcia chodzi Thedoc :)
ah, wybacz. kliknalem na 2 losowe zdjęcia i akurat 2 razy trafilem na D800E :D
Pozatym zdjecia ktore wrzuca na flickr'a to sa zdjecia proporcjonalnie małe, tzn maja np 1200px. wiec przy odpowiednim pomniejszeniu nawet przy wysokim iso przy takiej rozdzielczosci powinno byc w miare gładkie zdjęcie :D
zwracaj uwage jakim algorytmem zmniejszasz zdjęcia. Niektore algorytmy tworza aliasing nawet jesli bazowe zdjecie jest poprawne.
Pokaz moze przyklad zdjecia ktore uwazasz za "złe" jakosciowo (Twojego zdjecia ofc)
Cytat:
Zamieszczone przez
thedoc
Chciałem zapytać jakich ustawień używacie w OM-D aby jakość zdjęć była najlepsza.
Zabrzmiało zupełnie jak: "Kupiłem sobie pralkę Boscha. Jaki program nastawić aby efekty prania były najlepsze?" :-P
Zmniejszaj swoje do ~15% objętości to też będzie inaczej :)
Rób zdjęcia, obróbki każdy musi się nauczyć samemu na własnych błędach.
Cytat:
Zamieszczone przez
thedoc
Chciałem zapytać jakich ustawień używacie w OM-D aby jakość zdjęć była najlepsza.
Nie mam OM-D ale bardzo dobrą jakość uzyskuję przy f/8, 1/60s i ISO 80 lub 160 :grin:
Resztę recepty masz w swojej stopce.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Cytat:
Zamieszczone przez
thedoc
Zabrzmiało zupełnie jak: "
Kupiłem sobie pralkę Boscha. Jaki program nastawić aby efekty prania były najlepsze?" :-P
Pytanie nie jest takie bez sensu, W OMD jest multum opcji, a ich zła kombinacja drastycznie psuje jakość obrazka (mówię o JPG). Ja polecam - NATURAL, wszystko na "0" włącznie z filtrem szumu i redukcją szumu (tak, są dwie opcje) a wyostrzanie na -2. Wyostrzanie na "0" potrafi dawać "obwódki"...
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Pytanie nie jest takie bez sensu, W OMD jest multum opcji, a ich zła kombinacja drastycznie psuje jakość obrazka (mówię o JPG).
Mi sie natomiast nie z pralka tylko z kalkulatorkiem skojarzylo.
Kupilem sobie kalkulator aby dodawac i odejmowac.Tam natomiast sa jakies pierwiastki calki rozniczki,rownania jakies,zespolone dzalania,sinusy,jakies cosinusy,wykresy.....Jest jeszcze wiele roznych kombinacji.
Moglibyscie mi powiedziec jak je poustawiac aby te dodawanie i odejmowanie dawalo dobry wynik????.Dosc drogi byl ten kalkulator,byly tez prostrze i tansze,teraz to nie wiem czy dobrze zrobilem kupujac ten a nie inny.