Odp: A może jednak inaczej ?
Nic nie kupuj,Do ogloszen to i tak za dobry sprzet.A na imprezy rodzinne tez wystarczy az nadto.Rob czym masz i nie kombinuj.
Ewentualnie zamień "lipny statyw" na coś konkretniejszego. Chociaż zastanowiłbym się też nad 14-54.
Jeżeli chcesz podnieść ostrość zdjęć, to zamień KIT'a na 14-54 lub dokup 11-22 - będzie żyleta i dodatkowo szerzej - do zdjęć w środku jak znalazł :)
Potwierdzam jak koledzy wyżej.....
No chyba , że jesteś ambitny to kup E-5 i np. 12-60 czy podobny...
Nie słuchaj tych fetyszystów ;P pokaż fotki i napisz co w nich jest nie teges
Jaaaaaaaaaaaaaaaaaa, fetyszysta??? ja tylko czekam na E-9T (z Turbodoładowaniem) :grin:
---------- Post dodany o 13:37 ---------- Poprzedni post był o 13:36 ----------
A poważnie to Romek ma rację......
nie kupuj nic ! - rób zdjęcia, jeśli w jakimś momencie stwierdzisz, że czegoś nie jesteś w stanie zrobić to wtedy się zastanów, czy to brak sprzętu czy umiejętności ;)
Witam !
Uzbieraj sobie lepiej na jakies szkla.
Z tego co pamietam to nawet kit do 4/3 dawal niezlej jakosci foty a ZD 14-54 to... rewelka ;)
Pozdrawiam
Na wstępie dziękuje za zainteresowanie, jestem mega pozytywnie zaskoczony !
W ramach dodatkowych informacji kilka moich działań (może będzie łatwiej doszukać się moich błędów):
- od ponad roku robię zdjęcia tylko z "naleśnika" + filtr polaryzacyjny, moim subiektywnym zdaniem zdjęcia lepszej jakości niż z kitowych
- zawsze robię zdjęcia z zainstalowaną FL36R co pozwala mi na sprawniejsze ostrzenie i "spawarka" nie chodzi
- całościowo z jednego auta robię około 250 zdjęć aby wybrać jakieś 30-40 które są akceptowalne
- w programie olympus viewer 2 dokonuje wywołania RAW (dokonuje czasami minimalnego poprawienia kontrastu, czy jasności)
- moim zdaniem zdjęcia nie oddają naturalnie walorów samochodów i są mało ostre, a chciałbym potencjalnemu klientowi jak najwiecej pokazać
Uruchomiłem na mojej stronie jedno ogłoszenie aby pokazać o co mi chodzi, jako że w przerwie świątecznej nie handluje postanowiłem coś zrobić z moim problemem - czytałem cały tydzień i mam pewne przemyślenia :)
www.axon-cars.pl
P.S.
Po tygodniu czytania mam takie przemyślenia:
- zapomnieć o wszystkim co do dziś robiłem i z waszą pomocą zacząć robić dobre zdjęcia
- dokupić obiektyw który usprawni moje działania (szeroko, jasno, naturalne kolory i ostrość)
- zmiana korpusu w przyszłości na używane E-30