9 załącznik(ów)
Tunele,tuneliki, dziury ....
Zacznę od najdłuższego tunelu kolejowego w Polsce pod Małym Wołowcem. Tunel na linii kolejowej Wałbrzych Główny - Kłodzko, wydrążony w latach 1909-1912 ma długość 1601 m i jest najdłuższym tunelem kolejowym w Polsce i jednym z dłuższych w Europie. A dokładnie dwa tunele równoległe, jeden z nich jest nadal czynny.
Jedno z wjazdów do nieczynnego tunelu (brak torów)
Załącznik 77575
oraz czynny tunel z torami
Załącznik 77564
cały tunel jest czarny, pokryty sadzą z kominów lokomotyw, które kiedyś do tego tunelu wjeżdżały
Załącznik 77565Załącznik 77572Załącznik 77566
oba tunele, czynny i nieczynny są ze sobą połączone tunelikiem
Załącznik 77568
w czynnym tunelu nie ma trakcji kolejowej, jeżdżą nim tylko pociągi spalinowe
Załącznik 77570
po środku tunelu znajduje się komin wentylacyjny (patrząc z dołu)
Załącznik 77573
w czasie zimy można zaobserwować ciekawe sople lodu
Załącznik 77574
Odp: Tunele,tuneliki, dziury ....
Masz świetne tematy na watki, o fotkach nie wspomnę. Strasznie mi sie takie budowle podobaja, aż mnie kręci żeby wtakich miejscach połazić. Kontynuuj, bo bardzo ciekawe:grin:
powiem tylko
światłaaaaa mi tu brak...
poza tym temat fajny i zapowiada się ciekawie
Poczekam co dalej się będzie działo - popracuj nad światłem i ostrością w tych tunelach. Jeśli coś ma być nieostre to powinno samo w sobie zaznaczać, że to o to chodzi.
temat świetny ale niestety ciemno i nieostro, dłuższy czas by się zdał i jakieś doświetlenie ciekawe, jeśli się da. Na pewno będę zaglądać do twoich tuneli :)
9 załącznik(ów)
Foty które wrzucam powinny być a propos - Sztolnia Czarnego Pstrąga w Tarnowskich Górach
Załącznik 77640Załącznik 77641Załącznik 77642
Kopalnia Srebra w Tarnowskich Górach
Załącznik 77645Załącznik 77646Załącznik 77647
Kopalnia ''Guido'' w Zabrzu
Załącznik 77650Załącznik 77648Załącznik 77649
jak dla mnie, bardzo ciekawe. Światło i głębia też jest OK. Może tylko tych słupów staraj się unikać jak sie da:grin:.
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
jak dla mnie, bardzo ciekawe. Światło i głębia też jest OK. Może tylko tych słupów staraj się unikać jak sie da:grin:.
''Słupy'' jak je nazwałeś to są tzw. stemple lub jak kto woli obudowa chodnikowa, która jest integralną częścią wyrobiska. Sfotografowałem je oczywiście celowo.
Domyślam sie ich przeznaczenia i w zasadzie mnie nie przeszkadzają.Chodziło mi raczej o to by były z boku, a nie w centrum kadru. Ich się pod ziemią uniknąć nie da i fotek nie szpecą:grin:.
Super, fajnie że jest więcej osób które chodzą po tunelach, sztolniach ....