Odp: Osłony przeciwsłoneczne
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Jak to jest z urzędem celnym i vatem? Ile mogą doliczyć vatu, gdyby się przyczepili? Znajomy wysyłał swoje osobiste rzeczy z HK do Polski, żeby ich nie wozić przez całe Chiny i w PL doliczyli mu na poczcie 200 zł opłat celnych ;/
Na Amazon jest tego jak grochu.
Ps: a czemu nie postawic sprawy z Vatem tak:Ile by trzeba zaplacic jak by zapomnieli naliczyc i jaki jest termin zeby im o tym przypomnniec, gdzie to trzeba zglaszac???:mrgreen::mrgreen:
Bo do jakiejś kwoty nie ma Vatu, tylko czasami panowie celnicy nie chcą uwierzyć, że faktycznie to tyle i tyle warte...
Na amazonie są dość drogie 15 Euro za kawalek plastiku to bądź co bądź drogo, choć taniej, niż oryginał. Taniej jest na ebayu, ale w większości już w to wliczona jest przesyłka. Ja tu myślę, jak to kupić z 2-3 $ i sprowadzić więszką ilość a potem rozprowadzić na forum. Mam pewne znajomości w Chinach i spróbuję wyniuchać, ile to kosztuje w hurcie. Od razu uprzedzam, że jeżeli mi się to uda, to zrobię to po kosztach, ale odbiór tylko osobisty w Krakowie. Nie mam czasu na zabawę z przelewami i wysyłką. Nie znam się za to kompletnie na przepisach celnych.
..szkoda...Kraków piękny jest..ale dla osłonki nie będę gnał pól Polski..
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Na Amazon jest tego jak grochu.
Ps: a czemu nie postawic sprawy z Vatem tak:Ile by trzeba zaplacic jak by zapomnieli naliczyc i jaki jest termin zeby im o tym przypomnniec, gdzie to trzeba zglaszac???:mrgreen::mrgreen:
Nie kombinuj :D
Sprawa jest prosta. Stawka celna zależy od tego co jest w paczce. Można to sobie sprawdzić w katalogu stawek. Aktualny powinien być na stronie urzędu celnego lub ministerstwa finansów. VAT doliczają z prostej przyczyny, jak kupujesz jako osoba prywatna, to musisz VAT zapłacić. I tu stawka VAT-u też zależy od tego pod jaką taryfę celną podpada to co jest w paczce.
Przez cło nie pójdzie to w przypadku, gdy jest niska wartość (do 50$). Wszystko co powyżej w 99% jest clone. Parę lat temu kupowałem w Stanach zabawkę dla młodego. Na dzień dobry koszty przesyłki do Polski były równe cenie zabawki, ale nic to - kupiłem. Do tego dorzucili mi 20% opłat celnych plus 22% VAT-u. Dlatego często zdarza się tak, że ludzie mając znajomego na miejscu zlecają mu zakup i wysyłkę do Polski w paczce, np. z jakimiś starymi ciuchami czy innymi pierdołami, żeby ominąć cło.
Gdy kupujesz na firmę, to masz przynajmniej ten plus, że opłaty celne wliczysz w koszty, a VAT rozliczysz. Jako Kowalski musisz to po prostu zapłacić.
Jeszcze jedno, zgłaszać nie trzeba. Paczka siedzi spokojnie w urzędzie celnym i dostaniesz ją jak zapłacisz :mrgreen: Jak mają wątpliwości to dzwonią z pytaniem co jest w paczce, ew. informują ile będzie do zapłaty.
Ale jak udowodnić faktyczną wartość w przypadku gdy mają oni zastrzeżenia co do kwoty widniejącej na deklaracji celnej? Przy koszcie w hurcie rzędu maks 5$ za taką osłonę, nawet po doliczeniu Vatu się opłaca. Tylko żeby nei bylo, tak jak z przesyłką znajomego, gdzie mu do swojej przesyłki doliczyli cło do używanych rzeczy...
Od cła są zwolnione towary o wartości poniżej 150 Euro.
Natomiast od VATu poniżej 22 Euro.
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Ale jak udowodnić faktyczną wartość w przypadku gdy mają oni zastrzeżenia co do kwoty widniejącej na deklaracji celnej? Przy koszcie w hurcie rzędu maks 5$ za taką osłonę, nawet po doliczeniu Vatu się opłaca. Tylko żeby nei bylo, tak jak z przesyłką znajomego, gdzie mu do swojej przesyłki doliczyli cło do używanych rzeczy...
Ale jak kupujesz hurtowe ilosci to Ci to rybka.Bo i tak w koszta.Tak napisal ten co mnie ostrzegl przed kombinowaniem.
Oprócz cła i VATu można się nadziać na opłatę z tytułu załatwiania formalności w naszym imieniu. Zapłaciłem raz ponad 70zł za takowe formalności w DHLu, poczta nie jest tak kosztowna. Wiem że osłon nikt DHLem nie wysyła ale piszę na wypadek wszelki.
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Wartość celna (kwota od której wyliczane jest cło) jest wartością faktycznie zapłaconą (lub należną do zapłaty) za importowane towary. Czyli wysyłający deklaruje wartość przesyłki. Np. paczka, która do mnie szła miała na liście przewozowym wpisaną wartość jaką zapłaciłem i od tej kwoty była wyliczona wartość.
Zapomniałem dodać, ta faktyczna wartość obejmuje wszystkie koszty jakie musisz zapłacić sprzedającemu, żeby transakcja doszła do skutku. Czyli - koszty transportu też.
Jak to ma być zakup jednorazowy i nie kosztuje to majątek, to poważnie zastanów się, czy nie masz możliwości kupić tego przez znajomego za granicą. Jak Kowalski Kowalskiemu wyśle, to masz bardzo duże prawdopodobieństwo, że przesyłka ominie cło. Jak nadawcą będzie firma, to mur beton się tym zainteresują.