Nowa matryca w starym korpusie
Tak sobie leżę skuta anginą i myślę. Może znalazłby się jakiś pomysłowy konstruktor i wstawił nową matrycę np z epm2 do E3?
Bardzo lubię korpus E3. Z nową matrycą byłby jeszcze fajniejszy. I nie byłoby problemu ze współpracą ze starymi szkłami ;).
Mamy już magików przerabiających aparaty na podczerwień to może i taki co wymienia matryce się znajdzie.
Pozdrawiam
PS
dla jasności- już nie mam gorączki ale nudzę się ;)
Odp: Nowa matryca w starym korpusie
Przesczepić taką samą matrycę może i by się ktoś podjął, ale przy innym modelu dochodzi wymiana całej płyty głównej i oprogramowania... ergo - nie da się. (przy rozsądnym budżecie)
ale sama idea niczego sobie, sam chetnie bym wyrzucił matrycę z E-P1 i wstawił w jej miejsce tę nową z OMD
kiedyś już był taki aparat z wymiennymi matrycami, ale jakoś idea padła
krótko i na temat. Bez szans. Chociaż pomysł przedni :)
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
krótko i na temat. Bez szans. Chociaż pomysł przedni :)
jakieś uzasadnienie ?
wszystkie te "zabawki" wykombinowali ludzie , pewnie są tez tacy co kombinuja lepiej ? przykładem jest "obcy" soft do fonów , korpusów lustrzanek, modyfikacje sprzetu sposobem domowym itp.
pytanie tylko czy się opłaca i ile wymaga to wysiłku , moze lepiej kupic nowe , "lepsze"
E-3 to juz "staroć", w skali swiatowej pewnie nie sprzedał sie w oszałamiajacej ilości :(
Wydaje mi się też, że matryce nie są jednakowej wielkości.
Maksymalny wymiar jaki udało mi się uzyskać z matrycy E-30 to 4094 x 3082
Z E-PL3 to 4050 x 3040
Może to tylko oprogramowanie, nie wiem, nie znam się.
viruuss
doświadczenie życiowe podpowiada. Za wysokie koszty zabawek, zbyt duży stopień komplikacji. Nie mówię, że się nie da, może jakiś zapaleniec z dużą dozą wiedzy i odpowiednim zapleczem technicznym mógłby próbować, ale na szerszą skalę - nie widzę szans.
Co innego soft w telefonie, gdzie wystarczy podmienić kilka plików, a co innego hardware. Raczej nikt nie przeszczepia w telefonów np. matryc aparatów foto :)
Tak sobie myślę że gdyby się komuś udało przełożyć matrycę to pisały by o tym dokładnie wszystkie serwisy fotograficzne. Świat jest wielki, ludzi zdolnych nie brakuje. Puki co cisza.
Wykonalne, wymiana matrycy z elektroniką mozliwa, ale piekielnie skomplikowana.
Konieczne przeróbki wnetrza korpusu. Krótko mówiąc zabawa dla masochisty mającego dużo czasu i samozaparcia. :-)