Kolor czy szarości? I dlaczego?
Co wy żeście (to chyba po krakowsku) się tak uparli na te czarno białe zdjęcia.... Ja osobiście nie przepadam..
Na moją obronę mam to, że bardzo długo robiłem tylko cz.b. zdjęcia (podkreślam Cz.b. wtedy tak się mówiło) bo kolor był tylko marzeniem. Wiem teraz może jest przesyt kolorów wszędzie i modne jest Cz.b. :grin: Ale czy to takie rewelacyjne jest... Rewelacyjnie to lepiej dobrać kolory, kontrasty między barwami . Jak sama nazwa wskazuje fotografika to też i grafika i nie należy się bać graficznych korelacji między barwami.... Kiedyś . gdy nie było komputerów (były takie czasy no!) używało się odpowiedniego oświetlenia, oraz w procesie powiększalnikowym, odpowiednio dobranych filtrów korekcyjnych... A zdjęcia robiło się zwykłym aparatem na klisze, tak modnie nazywanym dzisiaj - analogowym.
Ale ja konserwa jestem choć...................... nowoczesna nie analogowa :grin:
---------- Post dodany o 09:10 ---------- Poprzedni post był o 09:08 ----------
No dobra Pani Nemo gdzie następne zdjęcia????
Odp: Niczyje czyli bigos fotograficzny PaniNikt
Oj nie stresuj się tak. Z ostatniej pary CeZetBe i Kolor, te pierwsze jednak lepiej się prezentują. Kolorowe wyglądają na takie wyprane z kolorów. Moim zdaniem kolorowe w tej wrzutce jednak przegrywają.
Jeśli kolor nic nie wnosi do sprawy, a wręcz jest nieciekawy, to po co na siłę miętolić to zdjęcie w kolorze. Lepsza ciekawa gra czerni bieli i szarości, niż na siłę szaroburości.
Skoro Krakmanie tak podkreślasz słowo "grafika", to nie bójmy się jej w czerniobielach, wszak one też zajmują w grafice pokaźne miejsce :P
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Jeśli kolor nic nie wnosi do sprawy, a wręcz jest nieciekawy, to po co na siłę miętolić to zdjęcie w kolorze. Lepsza ciekawa gra czerni bieli i szarości, niż na siłę szaroburości.
Skoro Krakmanie tak podkreślasz słowo "grafika", to nie bójmy się jej w czerniobielach, wszak one też zajmują w grafice pokaźne miejsce :P
Masz rację grafika też cz.b.
Ale może to zmobilizuje autorkę do obróbki swych zdjęć.... Taka szybka korekcja barwna :
Załącznik 76323 Załącznik 76324
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Nie ma koloru co nic nie wnosi, kolor wnosi kolor, jest też formą przekazu, kolor może być dobry, ciekawy lub mało interesujący...
Odcienie szarości to tylko inna odmiana obrazowania, też kolorowa, ale bardziej ascetyczna z powodu na ograniczenia zakresu koloru.
a szaro-burośc można odmienić, trzeba tylko umieć i chcieć...
Rozdział na kolor i WB , jest rozdziałem sztucznym, a dzisiejsze WB ma niewiele wspólnego z błoną czarno-białą, dzisiejsze WB to w większości są zdjęcia czarno-szare...
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Tu się z Tobą zgodzę, to kolorowe jest fajne.
Są kadry, które wiadomo jeszcze przed wciśnięciem spustu migawki, że muszą być w kolorze. Są i takie, które z góry robimy z intencją zamiany na cz-b.
Pozdr
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Rozdział na kolor i WB , jest rozdziałem sztucznym, a dzisiejsze WB ma niewiele wspólnego z błoną czarno-białą, dzisiejsze WB to w większości są zdjęcia czarno-szare...
Negatywy też bywają czarno-szare, a co do konwersji na cz-b - naprawdę uważasz że w czarno-białych zdjęciach cyfrowych brakuje bieli? ;)
Jak napisałeś - fotografia czarno biała to jeden ze środków wyrazu. To ja decyduję, jako autor, czy chcę wyeksponować kolor, czy szarości. Nie dorabiajmy ideologii o wyższości koloru nad cz-b lub odwrotnie. Tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Negatywy też bywają czarno-szare, a co do konwersji na cz-b - naprawdę uważasz że w czarno-białych zdjęciach cyfrowych brakuje bieli? ;)
Jak napisałeś - fotografia czarno biała to jeden ze środków wyrazu. To ja decyduję, jako autor, czy chcę wyeksponować kolor, czy szarości. Nie dorabiajmy ideologii o wyższości koloru nad cz-b lub odwrotnie. Tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Tu nie chodzi o ideologie... Zastanawia tylko dlaczego 99% filmów jest kolorowych...
Ale co tam Pani N.......! gdzie kolejne zdjęcia, bo Ci wątek zaśmiecimy.:wink:
Ja tam lubię raz BW, a innym razem kolor :wink:
Tu zdecydowanie mi BW podchodzi lepiej :)