8 załącznik(ów)
Jak zrobić zdjęcia a'la Terry
Witajcie
Pragnę rozwijać się w fotografii studyjnej i marzę by otrzymać takie efekty jak na przykładach:
Załącznik 76008Załącznik 76009Załącznik 76010Załącznik 76011
Chodzi mi o czystą biel na ścianie i równo, jasno oświetloną modelkę, coś jak efekt polaroida.
Jak powinienem ustawić lampy studyjne, a dokładnie w którym miejscu. A może tylko walić flashem z aparatu?
Dla porównania to co zrobiłem i nie jestem do końca zadowolony
Tylko pierwsze zdjęcie w niebieskich spodenkach jest po obróbce, reszta prosto z olka:
Załącznik 76014Załącznik 76015Załącznik 76016Załącznik 76017
Będę wdzięczny za komentarze i rady
Adam
Odp: Jak zrobić zdjęcia a'la Terry
Cytat:
Zamieszczone przez
haryangel
Witajcie
Pragnę rozwijać się w fotografii studyjnej i marzę by otrzymać takie efekty jak na przykładach:
Adam
Nie wniosę nic konstruktywnego, ale sadzę, że powinieneś wzorowac się na lepszych zdjęciach.
Cytat:
Zamieszczone przez
haryangel
Chodzi mi o czystą biel na ścianie i równo, jasno oświetloną modelkę, coś jak efekt polaroida.
http://www.youtube.com/watch?v=IRbOZfmd7mE
Ale w pierwszym kroku może warto rozproszyć światło i odsunąć modelkę od ściany.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bacio
.... rozproszyć światło i odsunąć modelkę od ściany.
To jeszcze chciałem dopisać przy edycji posta. Masz brzydkie cienie, modelka zbyt blisko ściany (tła), ale dalej podtrzymuje, te zamieszczone przykłady w ogóle mi się nie podobają, no może oprócz modelek:)
Dla mnie to zaden wzor do powielania.Ale jesli jestes taki zauroczony to zrob tak.Wytnij tlo jako warstwe,zrob kopie tego wyciecia,wyciecie wlosow na duzym pliku to inna para kaloszy,nastepnie sklej to wszystko mnozeniem odwrotnosci i otrzymasz cos takiego.Załącznik 76021Mozesz sie na masce pobawic pedzlem-mi juz sie nie chcialo.
Listwe przypodlogowa przymocuj.Bo Ci sie jaka modelka zahaczy i calkiem oderwie.A pozniej zadna sie nie przyzna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ale jesli jestes taki zauroczony to zrob tak.
A ja jednak sugerowałbym zrobić dobre zdjęcie, a nie poprawiać aż tak w PhotoShopie...
Zwłaszcza, że dobre oświetlenie to podstawa fotografii studyjnej i PhotoShopem się tego nie zastąpi.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bacio
A ja jednak sugerowałbym zrobić dobre zdjęcie, a nie poprawiać aż tak w PhotoShopie...
Zwłaszcza, że dobre oświetlenie to podstawa fotografii studyjnej i PhotoShopem się tego nie zastąpi.
Masz racje.Podstawa dobrej foty to dobry negatyw.Jednak,zeby brylant zaiskrzyl to trza szlifu.Bez szlifu nie zablysnie.To samo ze zdjeciami.Raw to dopiero poczatek zabawy.
1 załącznik(ów)
Dzięki za komentarze, widać przykłady - rzecz gustu, akurat mi się podobają.
Szparowanie w szopie nie wchodzi w gre. Pomówmy zatem tylko o technicznych sprawach
Tutaj jest film z sesji Terrego Richardsona, czy on używa tylko lampy z aparatu? bo innych lamp nie widzę
No i mino tego modelka jest blisko ściany, minimalny cień może być, od tego nie uciekniemy.
http://www.youtube.com/watch?v=zVevrcrrt48
A tu zdjęcie z tej sesji
Załącznik 76032
Ok, on używa jednej lampy, ale nie jest to lampa z aparatu. On uzywa lampy zewnetrznej tak umocowanej, żeby palnik był tuż przy obiektywie. Dlatego cienie ma takie małe.
W zasadzie działa to jak kompakt z wpudowaną lampką, tylko, że on ma lampę z prawej strony. Dzieki temu w kadrach pionowych nie świeci z dołu.
Efekt jak dla mnie nieciekawy. Już chyba bym wolał ringa (będzie bardziej miękko i dość specyficznie - nie każdy lubi).