Gwint statywowy, a panoramy w PEN'ach
Cześć,
pomyślałem, że zagospodaruję jakoś Samyanga 7.5, fascynacja efektem rybiego oka już mi przeszła i od kilku miesięcy obiektyw leży nieużywany. Naturalnym pomysłem jest wykorzystanie tego obiektywu do robienia panoram. Wszystko byłoby fajnie gdyby nie umieszczenie gwintu statywowego w Penach na środku aparatu zamiast w ciągu osi optycznej. Moja szybkozłączka ze statywu Sirui nie pozwala na odpowiednią korekcję. Są jakieś proste sposoby na poradzenie sobie z tym przesunięciem? Może gotowe patenty made in china?;) Wszelkie uwagi i pomysły mile widziane.
Odp: Gwint statywowy, a panoramy w PEN'ach
jaką chcesz zrobić panoramę ?
cylindryczną czy sferyczną ?
generalnie do panoram najlepiej stosować położenie portretowe aparatu. zdjęcia składowe są lepiej wykorzystane a finalna panorama ma wiekszą rozdzielczość.
czyli robimy zdjecia takie
a finalny efekt mamy taki :
Jesli myslisz o cylindrycznych panoramach to dobrym rozwiązaniem była by głowica pozwalająca na umieszczenie aparatu w pozycji portretowej i przesuwająca go tak aby oś obroty przechodziła przez źrenice wejściową.
Tylko do cylindrycznych panoram ja bym raczej stosował dłuższe ogniskowe niźli 7,5.
Nie widze tu zastosowania takiego obiektywu :)
Zaś do sferycznych jeśli będziesz panoramy robił w ciasnych pomieszczeniach stosowałbym już głowicę
bo musisz wskoczyć z osiami obrotu w punkt węzłowy. Osią pozioma i osią pionową.
Możesz robić sobie samemu - jest dużo tutoriali DYI w sieci albo zanabyć.
http://dobas.blogspot.com/2011/08/ja...o-szeroko.html
O jakich panoramach myslisz ?
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
jaką chcesz zrobić panoramę ?
cylindryczną czy sferyczną ?
I taką, i taką. Głównie myślę o panoramach cylindrycznych robionych w miastach, ciasnych uliczkach (stąd ten fisz), do reszty zawsze pozostaje kit. Do tej pory robiłem sferyczne z ręki, nawet udawało mi się odpowiednio przekręcać aparat by równo było. Teraz żeby zwalczyć znużenie fotografią chcę pobawić się nieco poważniej, głowica to nie problem, nawet na allegro jest jakaś od Ciebie ;), kłopot mam właśnie z osiągnięciem punktu nodalnego przez beznadziejne umieszczenie gwintu w Penach.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Jestem łamagą technicznym, wolę kupić niż robić samemu ;)
a nie lepiej wymienić głowicę w statywie ? - nie podałeś modelu statywu i głowicy, wtedy gdyby był podgląd może było by łatwiej
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
a nie lepiej wymienić głowicę w statywie ? - nie podałeś modelu statywu i głowicy, wtedy gdyby był podgląd może było by łatwiej
I tak dojdzie głowica panoramiczna, więc reszta statywu (sirui t-005) nie ma wpływu.
do w miarę przyzwoitej głowicy panoramicznej powinieneś mieć możliwość ustawienia aparatu w osi optycznej
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
do w miarę przyzwoitej głowicy panoramicznej powinieneś mieć możliwość ustawienia aparatu w osi optycznej
Głowicy za 2k nie kupię, bo to nie ma sensu, myślałem bardziej o głowicach podobnych do produktów Dobasa.
Do korekcji położenia osi optycznej w płaszczyźnie możesz użyć czegoś takiego:
http://www.ebay.pl/itm/110720663252?...84.m1497.l2649
Nie rozwiązuje to niestety problemu paralaksy gdybyś chciał dodatkowo aparat pochylać góra-dół.