4 załącznik(ów)
Coś dla saperów fotografii czyli karabiny, czołgi, okręty oraz inne bunkry :)
No to może następny temat ku chwale ojczyzny? :)
Zapewne wiele osób z tego forum w swoich zbiorach posiada piękne zdjęcia dotyczące militariów i dużo osób lubi focić takie rzeczy, począwszy od guzików, karabinów a skończywszy na krążownikach, bunkrach i twierdzach. To może je tutaj powrzucamy, tylko umówmy się, że zdjęcia mają dotyczyć wszystkiego co zostało wyprodukowane i wybudowane do momentu zakończenia wojny w 1945 roku. Tak sobie myślę, że dzięki temu wątkowi możemy poznać nowe miejsca w które chętnie kiedyś zajrzymy :)
Ja sam prawie nic nie posiadam ale skoro zacząłem wątek to wrzucę coś z przed 5 lat z poczciwego staruszka SP 320 :). Pierwsze trzy zdjęcia są ze Świnoujścia, natomiast ostatnie z wysypy Wolin i jest to miejsce tajnej broni V3 "Adolfika wąsika". V3 było to działo bardzo dalekiego zasięgu, działające na zasadzie odpalania ładunków pośrednich wzdłuż lufy, które to dodatkowo przyśpieszały pocisk a jego zasięg wynosił 165 km .
I pamiętajcie - tak jak z hasła na czwartej fotce "DRĄŻYMY TEMAT CENTRALNIE DO KOŃCA" :D
Odp: Coś dla saperów fotografii czyli karabiny, czołgi, okręty oraz inne bunkry :)
to gdzies na zachod od Poznania (teraznie znajde) przy bunkrach, ktorych zwiedzanie mialo trwac 2.5h i sie poddalismy ;)
Odp: Coś dla saperów fotografii czyli karabiny, czołgi, okręty oraz inne bunkry :)
Oki doki. Głowy nie dam że z przed 1945 ale i tak fajne :)
@strOOs Ale widać, że bardzo silna ta dziewczyna z drugiej fotki bo przesunęła ten czołg pomimo, że się zapiera :)
@romek1967 ale większość chyba jest z przed 1945 roku :). Pretensje to można mieć do ludzi super obcykanych w takich tematach :). Ja też nie jestem pewien czy HARMATĘ, którą wstawiłem czasami nie jest powojenna :)
1 załącznik(ów)
Mam jeszcze coś zrobione na prawie maksymalnym zoomie z Olka 550 UZ.
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Ten herr gefreiter(czy inny czort) z wermachtu w kołysce, na bank z przed 45', pamiętam go.
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
To moje na pewno są z przed 45-ego. Zrobione na Helu w okolicy baterii Schleswig-Holstein.
Załącznik 73764
Załącznik 73765
Załącznik 73763
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
To moje na pewno są z przed 45-ego. Zrobione na Helu w okolicy baterii Schleswig-Holstein.
Najlepsze jest to, że to muzeum obrony wybrzeża na Helu powstało dzięki fascynatom historii Polski a państwo prawie nic się nie dołożyło w tym temacie. Kiedyś trafiłem na ich forum i czytałem jak uruchamiają kolejkę jak kombinują podkłady i tory a nawet śruby, jak się zjeżdżają aby remontować bunkry, torowiska, oczyszczać teren. Chwała im za to bo państwo zajmuję się wydawaniem durnych książek :). Właściwie to wojsko jedynie w czymś ich wspomogło przekazując coś z demobilu.
Masz rację. Najbardzie zszokował mnie moment przy kolejce, bo jako tako cennika stricte nie ma, bo wszystko jest jako zrzutka na dalsze renowacje. Podobnie masz na Śląsku z tzw. Śląską linią Maginota (tu można poczytać http://www.outdoor.org.pl/podroe/pol...linia-maginota), niektóre są odrestaurowane, ale przez fascynatów-hobbystów. Jak ktoś jest zainteresowany, to można się w weekend wybrać.
To jest chore na maksa ale chociaż dobrze, że są tacy ludzie, którzy swoim zapałem góry przenoszą bo ja mam wrażenie, że "nasze" państwo to dba o historię innych a nie Naszą własną. Powiem Ci, że tworząc ten wątek przypomniało mi się właśnie forum Helu bo fotografie to też upamiętnianie tego co było a bez historii nie ma przyszłości więc trzeba o to dbać :)