Michal_G - militarne ale nie tylko
Witam!
W końcu zdecydowałem się wrzucić parę fotek do oceny. Robione SP-620UZ.
Na początek z tegorocznego zlotu pojazdów militarnych "Gąsienice i podkowy" w Bornem - Sulinowie.
1. Rosomak
2. Zestaw przeciwlotniczy Gepard (na podwoziu Leoparda 1)
3. 2S7 Pion, na pierwszym planie lemiesz stabilizujący działo na stanowisku w trakcie strzelania
4 2S7 Pion największe wrażenie robi z podniesiona lufą. Nie szło zrobić mu zdjęcia bez "cywili" niestety...
5. Praha na podjeździe
6. Jeszcze raz Gepard, we wszechobecnym kurzu
Parę fotek jeszcze dorzucę w najbliższym czasie.
Odp: Michal_G - militarne ale nie tylko
Świetne foty. Tego Geparda to bym w Sejm wycelował, a lemiesz do posprzątania. Mielibyśmy własny kraj:grin:
Witaj,
Ciekawa foto-relacja. :grin: Dynamiczne zdjęcia 5. i 6. mają fajny klimat.
Pozdrawiam
Skoro dynamika podoba się to jeszcze jedna fotka
7. Amfibia PTS wychodzi na górkę
No to jeszcze parę fotek z Bornego, tym razem "symulacja ataku gazowego i ewakuacji poszkodowanego w wyniku nieszczelności maski przeciwgazowej" w wykonaniu kolegów rekonstruujących nie istniejący już 10 batalion desantowo-szturmowy 6 BDsz. Nikomu nic się nie stało, tylko ewakuowany oberwał rączką suwadła od Tantala i stąd szrama na czole. Obróbka zdjęć ograniczona do wykadrowania elementów cywilnych (przekleństwo fotografowania na zlotach militarnych...) i zmniejszenia rozmiaru fotek.
8.
9.
10.
To ten 2S7 Pion na zdjęciu 4 zrobił kuku drzewku, że na boki się rozgięło? :)
Tym razem fotografia modelarska. BF-109 G-6 w skali 1:72, model produkcji Hellera. Maleństwo 12.5 cm długości, rozpiętość skrzydeł 13.8 cm.
Fotki warsztatowe, model jeszcze nie skończony. Przy okazji mam pytanie. Olympus SP-620UZ nie ma trybów manualnych. W poprzednim aparacie (Konica - Minolta Z-3) miałem tryb automatyki przesłony, ustawiałem maksymalną przesłoną żeby przy użyciu macro uzyskać dużą głębię ostrości. Olek w trybie P przy zbliżeniu go blisko do modelu ustawia na 3.1, brakuje głębi ostrości. Jedyne co wykombinowałem to odsunąć nieco aparat od modelu i użyć zoom-a, co wymusza na olkowej automatyce większą przesłonę i jest lepiej. Ale nie do końca - widać na zdjęciu numer 12 (rozmyta końcówka prawego skrzydła). Jest na to inna metoda?
11
12
13
14
15
16
17
Fajne fotki.
Co do fotografowania modeli to popatrz może tu: http://www.modelarstwo.org.pl/forum/...ic.php?t=23373 (1 część) i tu (2 część): http://www.modelarstwo.org.pl/forum/...664059cf7d24b9. Może coś znajdziesz na temat Twojego problemu.
ronin dziękuje za radę - te same tutoriale (oraz dwie kolejne części) są dostępne na http://www.pwm.org.pl/viewforum.php?f=48 . Przejrzałem, dokładnego rozwiązania mojego problemu nie znalazłem, ale trop jakiś - owszem. Kluczem może być lepsze (silniejsze) światło - umożliwi ustawienie przez olkową automatykę większej przesłony a tym samym pozwoli uzyskać większą głębię ostrości. Ew. podkręcenie czułości tez może pomóc - ale tu grozi z kolei zaszumienie. Użytkownicy SP-620 UZ, macie swoje obserwacje do jakiej czułości maksymalnie warto podkręcić? W fotkach z ostatniego wrzutu 11 jest na IS) 80, pozostałe na ISO 200.
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal_G
No to jeszcze parę fotek z Bornego, tym razem "symulacja ataku gazowego i ewakuacji poszkodowanego w wyniku nieszczelności maski przeciwgazowej" w wykonaniu kolegów rekonstruujących nie istniejący już 10 batalion desantowo-szturmowy 6 BDsz. Nikomu nic się nie stało, tylko ewakuowany oberwał rączką suwadła od Tantala i stąd szrama na czole. Obróbka zdjęć ograniczona do wykadrowania elementów cywilnych (przekleństwo fotografowania na zlotach militarnych...) i zmniejszenia rozmiaru fotek.
8.
9.
10.
Fajne fotki okopowe, takie zadymione :-)