Zdjecia totalnego fotonooba ;)
Hej fotografia interesuje się od niedawna i wiem jeszcze bardzo, bardzo mało ;) Ale staram się czytać książki i robić jak najwięcej zdjęć, więc chętnie przyjmę każda krytykę, tak żeby coś poprawić. Poniżej na początek wrzucę parę zdjęć z dzisiejszego wypadu do katowickiego zoo. Zdaję sobie sprawę, że daleko im do ideału ;) Wszystkie robione E-PM1 z podpiętym kitem 14-42
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Przy okazji. Zdjęcia małpki robione przez szybę. Jest jakiś sposób na wyeliminowanie odblasków z szyby? Filtr polaryzacyjny?
Odp: Zdjecia totalnego fotonooba ;)
Witaj w klubie .
Odnośnie zdjęć z "panną" zwracaj uwagę na drugi plan masz za dużo śmieci w kadrze .
Zabierz ją do parku poszukaj odpowiedniego miejsca tam gdzie nie ma " tłumów " jest fajne tło i światło i tam kombinuj .
Co do zwierzaków zza szyby to jednak chyba nie " to "
Powodzenia
1 załącznik(ów)
Kobieta cię kiedyś zabije. Za robienie zdjęć podczas jedzenia.
Jeśli chodzi o zwierzaki. Główny problem z tą małpką jest taki że jest za dużo czerwonego. Spróbowałem trochę to zdjąć i pobawić się przyciąć trochę kolory. Wtedy wygląda to tak. Niestety na źle ustwioną ostrość nic się nie da poradzić.
Załącznik 72557
Odniosę się do pierwszych trzech fotografii.
Tak jak napisał robert1088 - drugi plan nie przemyślany (na 1 zad człeka, na 2 - zad zwierzaka (dinosaura czy coś)
Widać też że jesteś o jakąś głowę wyższy od tej "modelki".
Kompozycje tych portretów słabe.
Na 3 - niepotrzebnie tyle wolnej przestrzeni nad głową ...
1 załącznik(ów)
Zdjęcia kwiatów, w większości nieostre. Bardzo mała głębia ostrości, za mała żeby zmieścić większy kawałek kwiatka, poza tym trudniej trafić z ostrością we właściwy punkt.
Pobawiłem się jednym zdjęciem, w którym trafiłeś z GO.
Załącznik 88951
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Zdjęcia kwiatów, w większości nieostre. Bardzo mała głębia ostrości, za mała żeby zmieścić większy kawałek kwiatka, poza tym trudniej trafić z ostrością we właściwy punkt.
Fajnie Ci panie helmuth wyszło.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Fajnie Ci panie helmuth wyszło.
Akurat ten kwiatek, był prawie cały w GO :)
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Załącznik 88951
Ok, a teraz jeśli można spytać, jak osiągnąłeś taki efekt ? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
baczek
Ok, a teraz jeśli można spytać, jak osiągnąłeś taki efekt ? ;)
Napisz helmuth jak to się robi w Gimpie, baczek jaki Masz soft?