m.ZD ED 60 mm 1:2.8 - test Muminka
Miałem przyjemność testować M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm z OM-D E-M5.
Pierwsze wrażenia po podpięciu obiektywu bardzo pozytywne. Poprawna ergonomia, pierścień nastawu ostrości odpowiednio szeroki, pozwala to na precyzyjną obsługę jednym palcem. Umieszczony na obiektywie przełącznik ogranicznika ustawiania ostrości w czterech zakresach obsługuje się równie łatwo, optymalizuje on funkcjonalność autofokusa. AF działa bezszelestnie i szybko.
Podoba mi się również jego szczelność co pozwala na używanie go w trudniejszych warunkach.
Chciałbym zaprezentować zdjęcia jakie zrobiłem. Mam nadzieję, że będzie można dzięki nim ocenić jaki obraz można uzyskać podpinając ten obiektyw.
1. 1/640s, f/5, ISO 200
2. 1/1000s, f/4, ISO 320
3. 1/320s, f/6.3, ISO 200
4. 1/160s, f/4, ISO 320
Daje bardzo ładne rozmycie tła.
Robiąc zdjęcia bez osłony przeciwsłonecznej trzeba się bardzo postarać by widoczna była flara.
Obraz jest wyjątkowo ostry, nawet przy f/2.8.
5. 1/800s, f/6.3, ISO 200
6. 1/320s, f/8, ISO 200
7. 1/800s, f/4.5, ISO 200
8. 1/4000s, f/2.8, ISO 200
Odp: Obiektyw makro M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2.8
Ładne zdjęcia - miło popatrzeć :) dziekuję
(plusik też już poleciał)
Cytat:
Zamieszczone przez
Muminek
Pierwsze wrażenia po podpięciu obiektywu bardzo pozytywne. Poprawna ergonomia, pierścień nastawu ostrości odpowiednio szeroki, pozwala to na precyzyjną obsługę jednym palcem. Umieszczony na obiektywie przełącznik ogranicznika ustawiania ostrości w czterech zakresach obsługuje się równie łatwo, optymalizuje on funkcjonalność autofokusa. AF działa bezszelestnie i szybko.
Podoba mi się również jego szczelność co pozwala na używanie go w trudniejszych warunkach.
Chciałbym zaprezentować zdjęcia jakie zrobiłem. Mam nadzieję, że będzie można dzięki nim ocenić jaki obraz można uzyskać podpinając ten obiektyw.
Świetne fotki. Jak namówiłeś żabę żeby tak grzecznie pozowała???
Cytat:
Zamieszczone przez
LuiN
Ale koleboce mi się w głowie wraz z jakimś jasnym naleśnikiem, który domknąłby zestaw.
Mam podobnie. Mi się koleboce zestawik 17 1.8 i ww 60teczka i wsio. :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Ziootek1971
Świetne fotki. Jak namówiłeś żabę żeby tak grzecznie pozowała???
Mają u mnie dobre schronienie i dużo jedzonka:wink:, odwdzięczają się pozowaniem.
Kolejna porcja zdjęć.
9. 1/800s, f/2.8, ISO 200
10. 1/1000s, f/2.8, ISO 200
11. 1/800s, f/4, ISO 200
12. 1/1250s, f/3.2, ISO 320
13. 1/320s, f/5.6, ISO 200
14. 1/125s, f/7.1, ISO 320
15. 1/320, f/6.3, ISO 320
16. 1/800s, f/5, ISO 320
Cytat:
Zamieszczone przez
Muminek
Ooo, a gdzies taki zestaw dorwal jesli to nie tajemnica?
pozdro
EDIT:
p.s. Posiadasz w wiekszej rozdzielczosci jakies zdjecia? Bo z tych wstawionych ciezko sie wypowiadac o detalu jaki produkuje ten zestaw.
świetnie, dzięki za test, czekałem na coś takiego
zdjęcia całkiem fajne
plusik poszedł :)
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Ooo, a gdzies taki zestaw dorwal jesli to nie tajemnica?
pozdro
EDIT:
p.s. Posiadasz w wiekszej rozdzielczosci jakies zdjecia? Bo z tych wstawionych ciezko sie wypowiadac o detalu jaki produkuje ten zestaw.
Żadna tajemnica, oczywiście od Naszego wspaniałego Olympusa, któremu dziękuję.:grin:
Zdjęcia w pełnym rozmiarze oczywiście wstawię, pracuję nad tym, mam oba formaty tylko zastanawiam się czy wystarczy jpg.?
Cytat:
Zamieszczone przez
Muminek
Żadna tajemnica, oczywiście od Naszego wspaniałego Olympusa, któremu dziękuję.:grin:
Dzieki za info.
Cytat:
Zamieszczone przez
Muminek
Zdjęcia w pełnym rozmiarze oczywiście wstawię, pracuję nad tym, mam oba formaty tylko zastanawiam się czy wystarczy jpg.?
Wystarczy, chociaz wiadomo co raw to raw;)
pozdro
@Muminek - Dziękuję za test, fajne zdjęcia zwłaszcza "robaczków".