matryca e-m5 oceniona na dxmark.com
Odp: matryca e-m5 oceniona na dxmark.com
ISO 100 się w OM-D odnalazło:) A mówiłem już jak dpreview zrobiło zdjęcia testowe, że czułość podawana jest zawyżona o 1/2-2/3 EV.
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
ISO 100 się w OM-D odnalazło:) A mówiłem już jak dpreview zrobiło zdjęcia testowe, że czułość podawana jest zawyżona o 1/2-2/3 EV.
z tego co wiem, to 2/3 ev. Nie wiadomo jednak, jak dxomark dokonywal pomiaru - bo na pewno to zauwazyli, i sa duze szanse, ze uwzglednili to w pomiarach.
Mam taka nadzieje ~~
Cytat:
Zamieszczone przez
hellbike
z tego co wiem, to 2/3 ev. Nie wiadomo jednak, jak dxomark dokonywal pomiaru - bo na pewno to zauwazyli, i sa duze szanse, ze uwzglednili to w pomiarach.
Mam taka nadzieje ~~
Uwzględnili, wykres DR zaczyna się od ISO 100 z hakiem
http://www.dxomark.com/index.php/Cam...rand3%29/Leica
w związku z tym iż w takich wątkach pojawia się wiele osób z szeroką wiedzą sprzętową mam pytanie
chodzi właśnie o zawyżone ISO, wg DXO wybierając czułość ISO 800, tak naprawdę mam ISO 400, a co z czasem naświetlenia ?
stary poczciwy E-3 ma ISO realne, takie jak wybieram w menu, takie wychodzi w ich pomiarach, czyli ISO 200 to 200, 400 to 400 itd.
w związku z tym pytanie, czy w OMD wybierając powiedzmy ISO 3200, czas ekspozycji będe miał taki jak dla "prawdziwego" ISO 3200, czy taki jak dla ISO 1600
może ktoś kto posiada E-3 oraz OM-D robił takie porównania ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaack
w związku z tym iż w takich wątkach pojawia się wiele osób z szeroką wiedzą sprzętową mam pytanie
chodzi właśnie o zawyżone ISO, wg DXO wybierając czułość ISO 800, tak naprawdę mam ISO 400, a co z czasem naświetlenia ?
stary poczciwy E-3 ma ISO realne, takie jak wybieram w menu, takie wychodzi w ich pomiarach, czyli ISO 200 to 200, 400 to 400 itd.
w związku z tym pytanie, czy w OMD wybierając powiedzmy ISO 3200, czas ekspozycji będe miał taki jak dla "prawdziwego" ISO 3200, czy taki jak dla ISO 1600
może ktoś kto posiada E-3 oraz OM-D robił takie porównania ?
nie mam e-m5, ale na 95% jestem pewny, ze w przypadku e-m5 aparat podbije przyslone/migawke. Inaczej zdjecia bylyby po prostu niedoswietlone, a takich problemow z e-m5 nikt nie zglaszal.
Ustawiając ISO 3200, które w praktyce jest ISO 1600 otrzymasz czas jak dla ISO 1600. Inna sprawa, że chyba nie ma norm na określanie czułości i u każdego producenta jest trochę inaczej. W panasie G1 jest w drugą stronę, ISO 100 to w rzeczywistości ISO 170:)
Cytat:
Zamieszczone przez
hellbike
nie mam e-m5, ale na 95% jestem pewny, ze w przypadku e-m5 aparat podbije przyslone/migawke. Inaczej zdjecia bylyby po prostu niedoswietlone, a takich problemow z e-m5 nikt nie zglaszal.
wystarczyło na zdjęcia scenki przykładowej z dpreview popatrzeć, zdjęcia z OMD były naświetlane ustawieniami czas/przesłona o 2/3 wyższymi niż pozostałe aparaty. Gdyby czułość była "zgodna ze wzorcem konkurencji" to powinni dostać zdjęcia prześwietlone a tak nie było.
Że nie było zgłoszeń problemów z zawyżoną czułością - mówiło się o tym przecież, choćby w wątku poświęconym OMD.