Jaki sprzet do fotografowania ptakow ?
Czy mogllby mi ktos poradzic jaki kupic sprzet aby fotografowac ptaki ? Myslalem nad C-750 ale ogniskowa 380 mm (ekwiwalent) to troche za malo. Nie licze cyfrowego bo mocno traci sie na jakosci zdjecia. Alternatywa bylby telekonwerter 1,7 ale nie wiem jak to wspolpracuje z aparatem . Czy nie ma zadnych problemow z ostroscia itd. Moze ktos mi poradzi w tej kwestii :)
Re: Jaki sprzet do fotografowania ptakow ?
Cytat:
Zamieszczone przez dees
Czy mogllby mi ktos poradzic jaki kupic sprzet aby fotografowac ptaki ? Myslalem nad C-750 ale ogniskowa 380 mm (ekwiwalent) to troche za malo. Nie licze cyfrowego bo mocno traci sie na jakosci zdjecia. Alternatywa bylby telekonwerter 1,7 ale nie wiem jak to wspolpracuje z aparatem . Czy nie ma zadnych problemow z ostroscia itd. Moze ktos mi poradzi w tej kwestii :)
oczywisie wszytko zalezy ile masz kasy...
na dzień dzisiejszy widze 2 rozwiazania:
--Olek C-750 + tele 1.5x lub 2x [tanie dosyc są Kinga i Toma]
Jezeli chcesz robic zdjecia zawsze na najwiekszej ogniskowej, to pamietaj o tym ze aparat nie ma stablizatora obrazu.
--Panasonic DMC-FZ10 w porównaniu do olka c-750 to starsznie duze krówsko, ale ma 12x optycznego i stabilizotor obrazu. Dla ciebie jest to rozwiazanie lepsze ale i drozsze [z tego co sie orentuje aparat kosztuje ponad 3000zł]
O C-750 pewnie wiesz juz sporo... tu masz o tym panasonic-u
http://www.dpreview.com/reviews/spec...ic_dmcfz10.asp
Re: Jaki sprzet do fotografowania ptakow ?
Cytat:
Zamieszczone przez dees
Do zdjęć ptaków ten telekonwenter jest ok. trzeba jeszcze pierścień CLA 4
wtedy ogniskowa bdziesz miał ok. 700. Telekonwenter TECON 17 - ok 470 zł .Bez stabilizatora można sobie poradzić . Zasada jest taka czas migawki musi być co najmnie taki ja k długośc ogniskowej. W tym przypadku 1/700. Potrzebne tylko dobre swiatło i z rączki robisz. Zdjątka 100 % ostre.