Ładowarka solarna do XZ-1?
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z ładowarkami solarnymi do telefonów? Na Allegro jest sporo tego typu ofert, zwykle mają też wyjście USB. Wygląda, że taka ładowarka nadawałaby się do XZ-1, ale czy jest to bezpieczne dla aparatu?
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.
Odp: Ładowarka solarna do XZ-1?
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Te fotoogniwa przy zakladanym naslonecznieniu daja stale napiecie ew. bedzie slabsze przy niepogodzie. To stabilne zrodlo energii. Ja sam jestem zainteresowany taka ladowarka na usb.
mobi
Świetne na wakacyjne wypady rozwiązanie, ciekawe czy zasiliłbym na tym IR-a po zainstalowaniu na kapeluszu.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
ciekawe czy zasiliłbym na tym IR-a po zainstalowaniu na kapeluszu.
Mało prawdopodobne, ponieważ wszystko zależy od powierzchni i sprawności ogniwa bądź zespołu ogniw.
Te małe przenośne ładowarki fotowoltaiczne maja prąd ładowania w granicach paru mA.
Pozdrawiam
OOO, 2 lata temu kupiłem sobie taką ładowarkę do telefonu. W zestawie były końcówki do wszystkich modeli; jedną przerobiłem sobie na USB. Ładowarka może służyć również jako latarka LED. Dodatkowo dostałem drugą ładowarkę o pół cm większą od R6, zasilaną R6 - jest genialna - jeśli ładowarka słoneczna nam się wyczerpie możemy wrzucić byle jakiego paluszka i ładować dalej!
W sprawie pojemności moja ma ok 800mAh. Zapłaciłem ok. 50-60zł. Kolega za ok 100zł kupił o ok. dwukrotnej pojemności, ale w środku jest identyczny akumulator.
ładowanie trwa bardzo długo, szybciej można ją naładować przez USB.
W sumie jestem bardzo zadowolony. Wybrałem kolor różowy ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Syd Barrett
..ładowanie trwa bardzo długo, szybciej można ją naładować przez USB.
I oto tu chodzi. A USB , USB nie równy, mają różna wydajność prądową.
Największą mają niektóre ładowarki - około 500mA.
---------- Post dodany o 14:15 ---------- Poprzedni post był o 14:07 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Syd Barrett
..ładowanie trwa bardzo długo, szybciej można ją naładować przez USB.
I oto tu chodzi. A USB , USB nie równy, mają różna wydajność prądową.
Największą mają niektóre ładowarki - około 500mA.
Dziękuję za okazany entuzjazm. Przypomnieliście mi, dlaczego lubię to forum. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Gra jest wg mnie warta swieczki.
Wlasnie przejrzalem oferty ebay i takie ladowarki sporo stanialy (12-17 euro). Przewaznie maja juz zaimplementowane baterie litowo-polymerowe pojemnosci 1700-2400 mAh co powinno pozwolic na dwukrotne podladowanie telefonu i aparaty klasy kompakt. Laduja sie ok 5-6 godzin na sloncu i mozna je podladowac poprzez usb.
Wielkosc i waga smartphona.
Ciekawe czy mozna jakos podladowac tym baterie w lustrzance?
mobi
Na Allegro są większe ładowarki, które mają przedział z regulowanymi stykami dla "popularnych baterii z aparatów i kamer". Wygląda na to, że o lustrzankach już ktoś pomyślał.
W ładowarkach z USB trochę niepokoi mnie nominalne napięcie 5,5V - nieco powyżej dopuszczalnej normy. Wybieram się w miejsce, gdzie łatwiej o słońce, niż o prąd, ale nie chciałbym "temu aparatu" zrobić kuku nieodpowiednim zasilaniem.
Witam !
Ladowarki solarne maja sens jak jestes odciety od swiata i masz pewne Slonce przez co najmniej kilka-kilkanascie godzin.
Mam mala ladowarke solarna ale laduje sie wiele wiele godzin i to tak naprawde srednio sie nadaje do zasilania urzadzen.
Ostatecznie kupilem POWER BANK i po naladowaniu dosc dlugo trzyma energie i moge tym zasilac komorke i tablet jednoczesnie.
Rozpatrywalem jeszcze cos takiego ale i tutaj jest potrzebny power bank:
http://www.modraszka.pl/produkt/2119...r-voltaic.html
http://www.starset.pl/produkt-1992.html
Pozdrawiam
Silva Solar II -
13.6V @ 350mAh = 4.75W
300 gram i podładuje wszystko w związku z faktem że wyjście to 12 V
wiec zwykła ładowarka samochodowa i jedziemy
z ciekawostek choć mało solarnych - ostatnio zachwyciła mnie idea tego :
http://biolitestove.com/