Jak zabezpieczacie swoje zbiory foto?
Wczoraj rozmawiałem z koleżanką i żaliła się, że obecne cyfrowe zdjęcia są mniej trwałe niż dawne z analoga. Popatrzyłem na nią ze zdziwieniem i stwierdziłem, że nie bardzo wiem o czym mówi bo moim zdaniem sa zdecydowanie trwalsze. Okazało się, że chodziło jej o ich utrate poprzez na przykład zepsucie się dysku, na którym się je przechowuje.
Mnie osobiscie nigdy coś takiego się nie zdarzyło bo zawsze po ważnej dla mnie eskapadzie fotograficznej kopiuje zdjęcia na mojego laptopa, a następnie na dwa dyski zewnętrzne i jeszcze dodatkowo na CD. Czasami wybrane zdjęcia wywołuje w formie papierowej.
Ciekawy jestem jakie jest Wasze podejście do przechowywania i zabezpieczania zdjęć bo wydaje mi się, że moje to lekka przesada ale z drugiej strony jeszcze nigdy nic nie straciłem z moich zbiorów.
Odp: Jak zabezpieczacie swoje zbiory foto?
Są internetowe dyski ale nie wiadomo jak trwałe, dostawca dysku może zawsze powiedzieć "nie mamy pańskich danych i co pan nam zrobi?".
Ja tak samo jak ty,tylko jeszcze te dyski w szafie zamykam i klucz chowam.:mrgreen:
Od czasu jak ukazaly sie nosniki cd i dvd,nagrywam na nich.Nie mam problemu z otwarciem nawet pierwszej plytki nagranej.
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Są internetowe dyski ale nie wiadomo jak trwałe, dostawca dysku może zawsze powiedzieć "nie mamy pańskich danych i co pan nam zrobi?".
Nie mam do nich zaufania. Te wszystkie dropboxy i inne to jakieś dziwne wynalazki jak dla mnie.
---------- Post dodany o 14:18 ---------- Poprzedni post był o 14:17 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ja tak samo jak ty,tylko jeszcze te dyski w szafie zamykam i klucz chowam.:mrgreen:
Od czasu jak ukazaly sie nosniki cd i dvd,nagrywam na nich.Nie mam problemu z otwarciem nawet pierwszej plytki nagranej.
Hehe, ja nie zamykam bo w razie kataklizmu jakby sie klucz zapodział to mogiła :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Nie nawet, te pierwsze były lepiej robione niż dzisiejsze :)
Tak sobie myślę że jeżeli komuś zależy na zachowaniu fotek to proponuję przechowywanie w dwóch technologiach (np. dysk + DVD) w dwóch miejscach (np. dom + garaż). Nie ma jednostkowego sposobu zapewniającego 100% ochronę.
Mnie bardziej interesuje które wersje zdjęcia zachowujecie.
1) RAW
2) obrobione
3) przeskalowane
Dwa dyski HHD, oddzielnie przechowywane, najlepiej różnych producentów zapewniają imho bardzo duży poziom bezpieczeństwa. Dodatkowo przy zakupie nowych dysków kupuję zawartość starych, co nie jest problemem bo te nowe mają znacznie większe pojemności. I tak niedawno skopiowałem dysk 500GB na 2TB, kolejne jakie kupię będą mieć pojemność 8TB?, upłynie wody w Dunajcu zanim zapełnię te co mam.
Napędom optycznym nie ufam, po drugie żonglowanie płytami to nie jest coś co lubię.
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Mnie bardziej interesuje które wersje zdjęcia zachowujecie.
1) RAW
2) obrobione
3) przeskalowane
1. RAW na pewno, ma najwięcej informacji.
2. Obrobione/przeskalowane oczywiście, chyba że nie szkoda Ci czasu jaki spędziłeś nad obróbką i z radością, w razie draki, obrobisz raz jeszcze.
Ja zapisuję na DVD - najbardziej boję się kradzierzy sprzętu a tego raczej nikt nie ruszy.
Jakies wazne rzeczy jeszcze w rawie, mniej wazne w jpg na gotowo, cokolwiek to znaczy, hdd, choc te mi ostatnio lubia psocic.
Troche w internecie, troche na dyskach, odchodze zas od plyt, nie chce mi sie tego magazynowac, a zczytywanie czasami trwa wieki
pozdrowionka