Odp: Ustawienia Olympusa EP3
Ja redukcję i filtr szumu wyłączyłem, jeśli jest taka potrzeba potem usuwam szum na komputerze.
Tryb obrazu ustawiam na "natural".
To ładne czy naturalne? ;-)
Proponuję żebyś się pobawił i wywołał kilka rawow oprogramowaniem producenta - Olympus Viewer 2 - są tam te same opcje do ustawienia i podobnie działa silnik JPG jak w aparacie. Zobaczysz co się dzieje z obrazkiem na poszczególnych ustawieniach i dostroisz do tego aparat., zgodnie z własnym gustem.
Przykładowo ja z reguły mam kolory na "vivid", kontrast -1, odszumianie słabo bądź wyłączone, WB z automatu, bez korygowania poszczególnych kolorów. Oczywiście dużo zależy od motywu, czułości (np. na 100 ISO w E-PL1 odszumianie wyłączam), przy czym mną się nie sugeruj - każdy ma inny gust i jak wspomniałem mam epeela pierwszego. JPGi z Penów są bardzo dobre niemniej prawie zawsze fotografuję raw+jpg.
Dzięki Panowie.
W takim razie porobię zdjęcia w JPEG i RAW, aby nauczyć się czego można się spodziewać po danym ustawieniu.
Karol,
Dla mnie naturalne to ładne zdjęcia. Nawet moje laickie oko widzi ogromną różnicę pomiędzy fotkami wykonanymi na krótkim kicie vs stałka 45mm. Te drugie określiłbym jako "naturalnie" ostre i rozdzielcze. Jak żywe;)
Co do gustu w kwestii ustawień, to (dobry) gust chyba przychodzi z ilością zrobionych zdjęć.
Czy zmniejszając rozdzielczość JPG-ów poprawia się jakość zdjęć i obniża szum przy wyższych ISO?
A może efekt jest podobny do zrobienia resize przy pomocy jakiegokolwiek programu graficznego a matryca i tak pracuje przy 12mln?
Zmniejszając rozdzielczość zdjęć (jpg w aparacie) z całą pewnoscią nie poprawia się jakość, wręcz przeciwnie.
Dobrym rozwiązaniem jest RAW+JPG. Jeśli jpg nie będzie Cię zadowalał z RAW-a uzyskasz znacznie lepsze efekty w obróbce.
Matryca zawsze pracuje przy 12mln, ale RAW nie jest formatem graficznym. Formatu graficznego (JPG, TIFF) masz z tego połowę, czyli 6mln. Drugie 6mln, to interpolacja. Jeśli wywołujesz RAW-y, to sprawa jest prosta, jeśli zapisujesz tylko JPG-i, to marnujesz połowę pamięci zapisując "pełną" rozdzielczość.
fret,
może i marnuję, ale skoro jakośc jest najwyższa na 12mln to pamięć nie marnuje się na darmo;)
Ale w JPG-u masz w tym połowę pikseli dorysowanych na czuja :) Fuji było kiedys mistrzem swiata, bo 75% dorysowywali, ale szybko sie wydało i zrezygnowali z supermatryc :)