ED 40-150 3.5, a fotografia portretowa
Witam.
Mam zamiar spróbować swoich sił w fotografii portretowej. Używam Panasonica L10 z standardowym obiektywem Leica 14-50 3.8-5.6 oraz ZD 70-300.
Czy ten zestaw sprawdzi się w tego typu fotografii czy powinieniem się zastanowić nad kupnem wymienionego w tytule obiektywu?
Czy i jak ten obiektyw sprawdzi się w fotografii portretowej?
Nie stać mnie na szkła dedykowane do tego typu fotografii, a poza tym to ma być próba czy będę się dobrze czuł w takiej fotografii, więc z tego powodu też odpada kupno (przynajmniej na razie ;) ) odpowiednich szkieł.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Odp: ED 40-150 3.5, a fotografia portretowa
14-50 jak przeliczyc to mamy 28-100.100 w wielu przypadkach w portrecie sie sprawdzi..Pozniej masz od 140 po przeliczeniu.Troche bedzie Cie ograniczac brak zakresu pomiedzy 100 i 140.Ale sie nie przejmuj.Zeby sie sprawdzic to co masz to na poczatek wystarczy.Pamietaj,ze portret to opis charakteru,to emocje to musisz pokazac za pomoca obrazu.To nie tylko sitasna dziecina kruchej i niezwykle pieknej urody w smiesznym ciuchu.Gdzie nagminnie czar pryska jak sie odezwie.Portret tez to nie tylko czlowiek.Nawet roslinie mozna portreta wartosciowego zrobic.Naucz sie dobrze swiatla,odnajdz emocje,a ogniskowa i reszta zginie jak fota zagada.Bo portret ma gadac.
Ten taki milczacy raczejZałącznik 67036:wink:
1 załącznik(ów)
Nadzwyczaj trafnie i pięknie napisana rada,sprzęt i owszem jest ważny,ale jest "tylko" narzędziem,a Ty jako osoba próbująca sił w nowej dziedzinie swego hobby śmiało sięgaj po narzędzia podręczne,efekty pozwolą Ci podjąć decyzję.:) Koci portret zrobiony 35tką!
Mirek, Chryzogon dziękuję!
Czyli próbować, próbować, próbować - krótko próba czyni mistrza. :D
Z uporem maniaka wracam do tytułowego pytania - czy gdyby kiedy zdobył ten obiektyw będzie się lepiej nadawał do jakiejkolwiek portretówki od posiadanych przeze mnie obiektywów czy tak samo jak one? Jak on się sprawdza w tym typie fotografii?
Cytat:
Zamieszczone przez
ronin75
Mirek, Chryzogon dziękuję!
Czyli próbować, próbować, próbować - krótko próba czyni mistrza. :D
Z uporem maniaka wracam do tytułowego pytania - czy gdyby kiedy zdobył ten obiektyw będzie się lepiej nadawał do jakiejkolwiek portretówki od posiadanych przeze mnie obiektywów czy tak samo jak one? Jak on się sprawdza w tym typie fotografii?
Nie mozna odpowiedziec na takie pytanie.W pewnych sytuacjach,kadrach lepiej sie sprawdzi,ale to jedynie odezwie sie zakres ogniskowych ten ktorego nie posiadasz teraz.Mozesz wykropowac z innego kadru,ale perspektywa na nim juz bedzie inna.
Odpowiem Ci inaczej.Pewnie takiej odpowiedzi szukasz-Najlepszy do portretu do Twojej puszki bedzie 45-75 ze swiatlem 1,4.Zaczniesz uzywac od 1,8 lub deczko wyzej.Takiego nie ma.:roll:Poszukaj jakiejs taniej z przekladka stalki w tym zakresie i takim swiatlem.Sprawdzi Ci sie lepiej jak kazdy do tej pory wymieniony.
Mirek bardzo słusznie prawi. Dobrze zrobisz jeśli pokażesz przykłady zdjęć jakie chciałbyś robić. Nie do każdego rodzaju portretów jest potrzebne bardzo jasne szkło. Np. jesli chcesz się bawić w domowe studio, to na początek standardowy zoom spokojnie wystarczy.
Można się pokusić o Samyanga/Falcona 85 f/1.4 z mocowaniem 4/3.
Ale do tego o czym Mirek pisał wyżej:
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Portret tez to nie tylko czlowiek.Nawet roslinie mozna portreta wartosciowego zrobic.Naucz sie dobrze swiatla,odnajdz emocje,a ogniskowa i reszta zginie jak fota zagada.Bo portret ma gadac.
wystarczy to co masz w tej chwili.
Ok, dziękuję wszystkim za rady. Postaram się je wziąć pod uwagę.
1 załącznik(ów)
Mirek-a ten glinolud gada ?
Propozycja budżetowa: Helios 58/2 + adapter do 4/3. Poniżej 100zł dasz rade kupić. Mam taki zestaw (obiektyw został mi po starym Zenicie a za adapter dałem chyba 20zl. Szkło rysuje pięknie, zwłaszcza w fotografii BW. Malutki minusik - brak AF (ale nie mam żadnych problemów z ręcznym ostrzeniem).