początkujący fotograf i problem, co jest nie tak?
Witam serdecznie.
ak jak w temacie, jest problem tylko nie wiem jaki, zajmuje się fotografią bardzo amatorsko, kiedys miałem aparat samsung, był prosty i robił ładne zdjęcia, zakupiłem Olympus SP 600 UZ i jest problem, nieraz wychodzą ładne zdjęcia a nieraz jakaś kasza na nich i wogóle nie wiem jak to opisać, oceńce sami i powiedzcie co robie źle. Na ostatnim foto pokazałem że się da i jednak jest ładne.
1.
Uploaded with ImageShack.us
2.
3.
4.
5.
Odp: początkujący fotograf i problem, co jest nie tak?
Skoro w środku dnia przy dobrym świetle masz ustawione ISO 1600 to nie dziwota że szumi jak jasna ch....... Ustaw ISO na wartość minimalną 100 lub na AUTO. Zgaduję że masz ustawione WYSOKIE AUTO lub 1600. Ostatnia fotka jest właśnie na ISO 100
No właśnie ISO.
Sprawdź dlaczego jest takie wysokie, czy to Ty ustawiłeś (nie rób tego, najwyżej 400) albo aparat sam sobie ustawił w trybie AUTO (jeśli tak, zobacz czy jest możliwość ograniczenia ISO w tym trybie)
Kurde,ale limuzyna elegancka,i felgi tez niczego sobie.Ile ma koni??Troche lak wytarty na drzwiach pod szyba,ale to od lokcia-normalka:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
No i sprawa jasna....
A felgi super, też bym takie widział w moim SSW......:grin:
No właśnie, jak będe miał czas to się znowu pobawie w fotografa a iso rzeczywiście jest 1600 już zmieniłem ale jak włączam aparat to znowu ustawia się 1600 musze za każdym razem zmieniać, trudno trzeba pamiętać...a samochód, dajcie spokój starocie....hehe 98r ale lubie go, kupiony tydzień temu. Jeździ się świetnie, kawał maszyny. Koni 136 standard 2.0 a lakier nie jest wytarty, może na foto tak wyszło.
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinmmz
, kupiony tydzień temu. Jeździ się świetnie, kawał maszyny. Koni 136 standard 2.0 a lakier nie jest wytarty, może na foto tak wyszło.
Kurde,wiedzialem,wiedzialem.Tydzien-kawal czasu.Czyli z lokciem mozesz szalec,chociaz bym dokladnie sprawdzil ten lakier.:mrgreen::mrgreen::-P
Marcin, Ty się nami zbytnio nie przejmuj.... My tak mamy :-P
Ale bryka fajna choć nastolatka...
---------- Post dodany o 10:24 ---------- Poprzedni post był o 10:22 ----------
A co do czułości to na pewno masz w głównym menu ustawienia... poszukaj.
1 załącznik(ów)
Zrób tak jak poradził Ci @romek1967.Poniżej zamieszczam fragment strony 27 z instrukcji obsługi Twojego aparatu.
Załącznik 64608
Ustaw sobie na ISO AUTO i będzie ok. :)
Dziekuje za odpowiedzi i rady. Nie wiedziałem że tak prężnie działa to forum i tak szybko będe wiedział co robie źle.
Pozdrawiam.