Odp: Jaki obiektyw kupic?
Cytat:
Zamieszczone przez
pablopicasso
Witam
Chcialbym dokupic jakas stalke do E520 glownie chcialbym uzywac jej do portretow
Moj wybor padl na te dwa obiektywy
- Zuiko Digital 50 mm f/2.0 Macro ED
- Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM
Bardziej sklaniam sie w strone Sigmy bo jest troche tansza , czytalem rozne opinie w internecie i zglupialem
Moze ktos ma / pracowal z tymi szklami i moze cos mi podpowie
Bede wdzieczny za pomoc
Tańsza, a to ciekawe. Ile tańsza?
wedlug internetu to okolo 600 zl
Ja od kilku dni jestem w posiadaniu ZD50 i zdecydowanie mogę polecić. Do portretów idealne, bardzo ostre zdjęcia i ładnie rozmywa tło.
no tak ale... z tego co wyczytalem to zd50 ma troche wolny AF i jest ciemniejszy od sigmy , gdzie sigma ma teoretycznie szybszy AF
wiem ze do portretow to nie ma zbyt wielkiego znaczenia ale chcialbym porobic tym szklem tez zdjecia mojemu dziecku ... niestety przemieszcza sie szybciej z miejsca na miejsce niz swiatlo :D
Cytat:
Zamieszczone przez
pablopicasso
no tak ale... z tego co wyczytalem to zd50 ma troche wolny AF i jest ciemniejszy od sigmy , gdzie sigma ma teoretycznie szybszy AF
Portret potrzebuje szybkiego AF? ;) ZD50 jest ostry od 2.0 czego o sigmie powiedziec sie nie da
Cytat:
Zamieszczone przez
pablopicasso
I dwie na trzy są niecelne do skalibrowania z body ,chyba, że masz E-30 lub E-5 , to może wystarczy skalibrować tym co tam jest wbudowane....
Piszesz o używkach , czy o nowych obiektywach?
o nowych ze sklepu
i tak jak napisalem mam e520 ktore samo z siebie czesto nie trafia tam gdzie chce :( ale to juz inna bajka
Cytat:
Zamieszczone przez
pablopicasso
o nowych ze sklepu
i tak jak napisalem mam e520 ktore samo z siebie czesto nie trafia tam gdzie chce :( ale to juz inna bajka
No to Sigme możesz spokojnie skreślić. A nowe ZD50 dostaniesz i owszem w OlyJedi Markcie :) Jak dołączysz do zakonu.