Co wybrać lepsze Body np. E-3 E-30 czy obiektyw
Witam,
posiadam Olympusa E500 z ob.14-45 i 45-150 (metalowe bagnety) + Metz 44, chciałbym wymienić coś... Czasem robię zdjęcia dla kogoś: portret, krajobraz. (Wiem że to stary sprzęt ale na owe czasy kitowy zestaw był ok.) Zastanawiam się nad używanym E-3 lub E-30 lub jakimś jaśniejszym obiektywem. Budżet mam ograniczony więc nie starczy na nowsze Body + obiektyw bo to ponad 5000zl.
Bardzo proszę o poradę.
Odp: Co wybrać lepsze Body np. E-3 E-30 czy obiektyw
Pewnie już czytałes o różnicach E-3 a E-30... No.. w cenie trochę też... ale jak chcesz troszeczkę poszaleć to i tak 4000 trza wydać na używki. Ja za swoje kiedyś nowe E-30 i 12-60 wydałem kiedyś ponad 7000 ale nie żałuję......
Witam
Takie moje przewrotne wnioski :grin:
Od ponad dwóch lat posiadam E3, nie dawno za psie pieniądze kupiłem E500 i powiem tak - E3 to pancernik (oprócz lcd) ogromny wizjer, super stabilizacja, AF, szybkość, ergonomia i użyteczne iso tak do 800, ale...... jeśli chodzi o jakość obrazka przy iso100-200 może tej wydmuszce E500 buty czyścic :mrgreen: tak wg mnie oczywiście.
Jeśli nie zależy bardzo na tych plusach E3, o których wspomniałem to polecam wyrwać za "marne grosze" 14-54 do tego jakiś polar i cieszyć się fotkami, bo nowe matryce olka nic lepszego nie pokażą (do E3) niestety.
Jak ja bym chciał taką matryce z E500 w E3 :cry:
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Pewnie już czytałes o różnicach E-3 a E-30... No.. w cenie trochę też... ale jak chcesz troszeczkę poszaleć to i tak 4000 trza wydać na używki. Ja za swoje kiedyś nowe E-30 i 12-60 wydałem kiedyś ponad 7000 ale nie żałuję......
Ehm. E-3 to dostanie za ~2000, 14-54 za 1000-1300 (zależy czy wersja I czy II).
Byłem w takiej samej sytuacji jak pawli2, nabyłem E-3 i gadżety i jestem zadowolony. No może z wagi zestawu nie do końca. :) E-30 jest jednak trochę lżejszy.
Jak krajobraz to rozglądaj się za obiektywem 9-18. W E-500 upierdliwy jest brak łatwego dostępu do bracketingu ekspozycji, co w takich sytuacjach się przydaje. Tu E-3/30 jest lepszy zdecydowanie.
Do portretów amatorskich to masz już 40-150. :)
Kup ZD50, zobaczysz róznicę. Nowe body nie da Ci róznicy w jakości zdjęć a jedynie wygodniejszą/mniej wygodną obsługę.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawli2
Zastanawiam się nad używanym E-3 lub E-30 lub jakimś jaśniejszym obiektywem. Budżet mam ograniczony więc nie starczy na nowsze Body + obiektyw bo to ponad 5000zl.
Bardzo proszę o poradę.
Jeśli chodzi o 4/3 to najpierw bym kupił 14-54mm.
Jesli idea mikro4/3 Ci odpowiada, to w ww. kwocie pomyślałbym na początek nad e-pl3 dual KIT/14-150mm + 45mm 1,8
Witam serdecznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
arhtus
Witam
...
Jak ja bym chciał taką matryce z E500 w E3 :cry:
Potwierdzam. Tez o tym marzę i żałuję, że sprzedałem kiedyś E-300.
Jeśli nie potrzebujesz ISO większych niż 400, lepiej kup dobre szkło. ZD-50 do portretu albo szeroki kąt jeśli potrzebujesz. Nie polecam też wymiany metalowego 14-45 na 14-54, chyba, że uda Ci się za bardzo małe pieniądze. Jasności niewiele zyskujesz, szybkości także tyle co nic a na ostrości nawet możesz stracić. Zniekształcenia na szerokim kącie są tylko widocznie mniejsze. Właściwie ich nie ma.
50-200 to już co innego. Różnica w stosunku do 40-150 jest bardzo wyraźna.
Pozdrawiam.
Akurat różnica w ostrości między 14-45 a 14-54 jest na korzyść tego drugiego. Sam zrobiłem sobie taki domowy test i różnice było widać wyraźnie. Szybszy też jest. No i cięższy. :)
To wcale nie jest takie oczywiste. Bywają ostrzejsze egzemplarze metalowego 14-45 i 14-54. Różnicę powoduje raczej tylko lepsze samopoczucie właściciela 14-54 ;-)
Owszem 14-54 szybszy jest, trafniejszy i potrzebuje mniej światła do AF itp. itd. ale ostrość to akurat jest porównywalna.
Po przejściu z ZD 14-42 na ZD 14-54 nie zauważyłem poprawy rozdzielczości.