-
SP10UZ a Soczewki Makro
Witam czytałam i czytałam forum i proszę o poradę wiem, że od soczewek lepiej kupić konwerter makro, wiem że warto zainwestować aby otrzymać naprawdę piękne zdjęcia, ale cena nie trochę przeraża porównując cenę soczewek a konw. Konkretnie chodzi mi gdyby ktoś miał dla porównania bym prosiła o zdjęcie makro robione soczewką najlepiej +10 dpi oraz konwerterem. I jakie ma przybliżenie taki konw.?
-
2 załącznik(ów)
Witam -)
Ponieważ ja już to przerabiałem (najpierw soczewka, potem konwerter) więc Ty już nie musisz :D
Zrobiłem zdjęcie suwmiarki z max powiększeniem - możesz porównać:
Soczewka +10dpi oraz Raynox DCR-250.
Zwróc uwagę na ostrość i jakośc obrazu pośrodku i na brzegach kadru.
aktualnie soczewka służy mi już tylko jako lupa.
-
czyli w przybliżeniu nie ma różnicy, jedynie w jakości?
-
Ja tam widze kolosalną róźnicę, zresztą wiem również z doświadczenia.
-
Hmm, kupilem soczewki, i faktycznie patrzac na to co pokazano wyzej, jest róznica, niesty widac to dopiero w momencie kiedy jest porównanie, wczesniej tego nie zauwazylem. Wniosek : soczewka jezeli juz jest to tylko na kadr centrlny, ale trzeba sie zaopatrzyc w raynox'a.
-
-
Jak sie ma porownanie, to widac od razu :) Bez porównania nie widac od razu . Ale ponoc +10 to sie nie robi, gdzies wyczytlaem, ze max +7 ew +8.
-
Właśnie - gdybym miał wcześniej okazję zobaczyć takie porównanie, to nie kupowałbym sobie soczewek +4 i +10 tylko od razy Raynoxa.
Ale nie ma tego złego - właśnie przydało się to, aby zrobić takie porównanie dla innych :D
-
a czemu +10 nie powinno sie robić? tylko najwyżej +8