O zbyt dużej ilości pikseli i narzekaniu
Ponieważ narzekania na zbyt dużą ilość pikseli w nowych aparatach (jako przyczynę coraz gorszej jakości zdjęć) przybierają na sile, proponuję małe porównanko.
Tu jest fragment ujęcia (1:1) z matrycy 12Mpx, przy ustawieniach i obróbce dającej maksimum z tego, co dać może taka matryca z dobrym obiektywem.
http://as.elte-s.com/temp/resize/12mpx.jpg
Tu jest panorama powstała z dwóch ujęć robiona sprzętem jak wyżej, po czym została przeskalowana do wielkości jak wyżej. Inaczej - taki rezultat dałaby matryca 24Mpx o podobnych parametrach po dwukrotnym (powierzchniowo) zmniejszeniu. Oczywiście przy założeniach, że obiektyw mamy na tyle dobry, że nie stanie się ogniwem ograniczającym rozdzielczość.
http://as.elte-s.com/temp/resize/24mpx_12mpx.jpg
Jeśli ktoś nie za bardzo widzi różnicę, tu powiększenie dwukrotne fragmentów.
http://as.elte-s.com/temp/resize/200procent.jpg
Oczywiście, gdy zdjęcia robi się w jotpegach albo nie potrzebuje się dużych rozmiarów, cała dywagacja nie ma znaczenia. Niestety pogoda w tej chwili nie pozwala pokazać wzrostu dynamiki użytecznej, ale jak będzie okazja, pokażę.
Wspomnieć wypada, że cokolwiek można zobaczyć w pełnej rozdzielczości (1:1)
PS. Zmieniłem linki na bezpośrednie do mojej strony, forum olka rekompresuje pliki i w tym wypadku psuje cały wywód (dzięki andtor2, że zwróciłeś mi na to uwagę).
Raz jeszcze napiszę, to trzeba oglądać 1:1
PS2. Jak ktoś ma ochotę napisać, że tak nie ogląda, to w ogóle niech sobie tym problemem głowy nie zawraca, bo różnicy dla niego nie będzie żadnej.
PS3. Naprawdę wiem, że zamiast fasad kamienic może być twarz modelki albo widoczek na wodospad Niagara, ale dla testu nie będzie mieć to żadnego znaczenia.
Odp: O zbyt dużej ilości pikseli i narzekaniu
Tylko zwróć uwagę że przeskalowałeś również szumy...
Gdyby użyć dwa razy gęściejszej matrycy to szum generowała by jednak większy.
Ale co do ostrości i szczegółów na zdjęciach to pełna zgoda :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Tylko zwróć uwagę że przeskalowałeś również szumy...
No ale właśnie na tym polega istota zysku - mamy 24Mpx, a udajemy, że mamy 12Mpx :)
Dzięki temu robi się gładko jak nie da się przy oryginalnie niższej rozdzielczości.
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Gdyby użyć dwa razy gęściejszej matrycy to szum generowała by jednak większy.
Porównaj np. D5100 i D70 :)
Tak jak piszesz bywa teoretycznie, ale w praktyce bywa czasem wręcz odwrotnie. Poza tym szum rośnie wolniej wskutek zwiększania ilości pikseli, niż spada przy takich redukcjach rozdzielczości.
Jestem trochę sceptycznie nastawiony do takiego porównania. Przy tej samej matrycy (powierzchnia, technologia wykonania), szczególnie o małych rozmiarach nie byłbym pewny czy lepsze jakościowo będzie z tej 24Mpix niż z 12Mpix. Gęstość upakowania pixeli ma wpływ (oddziaływują między sobą) i raczej nie jest korzystny. Często słyszy się opinie, że niepotrzebnie zwiększono Mpix i starszy model aparatu "robił lepsze zdjecia"...
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Tu jest fragment ujęcia (1:1) z matrycy 12Mpx, przy ustawieniach i obróbce dającej maksimum z tego, co dać może taka matryca z dobrym obiektywem.
Ta obróbka to nie za bardzo daje maksimum... Pierwszy wycinek zdjecia (12Mpix 1:1) po powiększeniu 3x wygląda tak:
http://www.occur.pl/images/7339d9fa/...382b03bc6e.jpg
Bardzo mocno dostało po jakości przez nadmierną kompresję, widać kwadratowe bloki pikseli. Nawet bez powiększania można zauważyć, że coś nie tak z jakością.
Witam !
Jednak wolalbym zobaczyc testy takiej samej gabarytowo matrycy z aparatu co ma 24 Mpix i aparatu z 12 Mpix dla roznych
wartosciach ISO i porownac jak sie zachowuje jeden i drugi w prezenowaniu bardzo drobnych detali.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jestem trochę sceptycznie nastawiony do takiego porównania. Przy tej samej matrycy (powierzchnia, technologia wykonania), szczególnie o małych rozmiarach nie byłbym pewny czy lepsze jakościowo będzie z tej 24Mpix niż z 12Mpix.
Jej, wy naprawdę nie zrozumieliście, o co w tym teście chodzi :)
Zapominamy, że mamy 24Mpx, traktujemy ją jakby miała 12Mpx, ze wszystkimi jej wadami i problemami. I jestem całkowicie pewien, że jeśli test zrobiony byłby z prawdziwą matrycą 24Mpx (sprawną), a nie złożeniem dwóch zdjęć, wyniki byłyby bardzo zbliżone.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Gęstość upakowania pixeli ma wpływ (oddziaływują między sobą) i raczej nie jest korzystny.
Ma wpływ, ale dużo mniejszy, niż się sądzi. Zalety z tego zwykle wyprzedzają wady.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Często słyszy się opinie, że niepotrzebnie zwiększono Mpix i starszy model aparatu "robił lepsze zdjecia"...
Najczęściej są to bzdury wzięte z obserwacji jpg bądź nieumiejętnej obróbki rawów. Po to jest ten test właśnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Bardzo mocno dostało po jakości przez nadmierną kompresję, widać kwadratowe bloki pikseli. Nawet bez powiększania można zauważyć, że coś nie tak z jakością.
Nie przez kompresję tylko mocne wyostrzenie - kompresja w tym zdjęciu jest bardzo niska :) Mogę wrzucić png, będzie to samo.
Tak właśnie zachowują się matryce, z których próbuje się wyciągać siódme poty w zakresie szczegółowości. Resajz daje o wiele lepsze możliwości.
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Jednak wolalbym zobaczyc testy takiej samej gabarytowo matrycy z aparatu co ma 24 Mpix i aparatu z 12 Mpix dla roznych
wartosciach ISO i porownac jak sie zachowuje jeden i drugi w prezenowaniu bardzo drobnych detali.
Ja też bym wolał, ale nie posiadam. O wyniki jestem jednak spokojny.
No i nie zapominajmy, że to test na szczegółowość i dynamikę, a nie na iso.
Z większością argumentów nie będę polemizował, być może masz rację:)
Nie zgodzę się tylko co do kompresji. Nie jest niska i nie jest to wynik wyostrzania. Przy tych rozmiarach zdjęcie powinno mieć powyżej lub ok 2MB. Nie byłoby wtedy tych "kwadraciaków".
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Z większością argumentów nie będę polemizował, być może masz rację:)
Nie zgodzę się tylko co do kompresji. Nie jest niska i nie jest to wynik wyostrzania. Przy tych rozmiarach zdjęcie powinno mieć powyżej lub ok 2MB. Nie byłoby wtedy tych "kwadraciaków".
Sorry, teraz dopiero zauważyłem, że strona olka rekompresuje bez pytania.
Tu są te, które wrzucałem:
http://as.elte-s.com/temp/resize/12mpx.jpg
http://as.elte-s.com/temp/resize/24mpx_12mpx.jpg
http://as.elte-s.com/temp/resize/200procent.jpg
Mogę wrzucić png, ale nie będzie praktycznie żadnej różnicy.
"Ponieważ narzekania na zbyt dużą ilość pikseli w nowych aparatach (jako przyczynę coraz gorszej jakości zdjęć) przybierają na sile, proponuję małe porównanko.
Tu jest panorama powstała z dwóch ujęć robiona sprzętem jak wyżej, po czym została przeskalowana do wielkości jak wyżej. Inaczej - taki rezultat dałaby matryca 24Mpx o podobnych parametrach po dwukrotnym (powierzchniowo) zmniejszeniu. Oczywiście przy założeniach, że obiektyw mamy na tyle dobry, że nie stanie się ogniwem ograniczającym rozdzielczość."
Autorze, może tylko ja, a może nie tylko ja, ale nie jarzę za chinskiego boga o co chodzi w tym teście.
Pzdr, TJ