Pen E-PL1 który obiektyw , jaki adapter ?
Witam,dopiero się uczę więc moja wiedza jest ograniczona stąd moja prośba o pomoc. Chciałabym kupić obiektyw do dużych zbliżeń do
aparatu Pen E- PL1 ;
-z jakich obiektywów mogę korzystać za pomocą ADAPTERA MF 2 - wszystkimi z oznaczeniem OM (starsze typy?) firmy OLIMPUS?
-a za pomocą ADAPTERU MMF 1/2 -wszystkimi oznaczonymi ZUIKO ( ED )?
-bez żadnego adapteru wszystkimi oznaczonymi M.ZUIKO ?
-czy muszę korzystać z obiektywów wyłącznie OLYMPUSA?
-czy mając , któryś z adapterów mogę korzystać z obiektywów innych firm ? i czy wszystkie pasuję do adapterów ?
- chodzi mi głównie o duże zbliżenia jaki obiektyw byłby dość dobry 14-150 czy 40-150 ? który wybrać? 70-300 czy 75-300 zapewne są najmocniejsze?
Z góry mega dziękuję za nieocenioną pomoc ;-)
Odp: Pen E-PL1 który obiektyw , jaki adapter ?
Systemowe są 3 70-300, 45-250 i 100-300 są jeszcze obiektywy kończące się na 140-150 mm 3 szt. Przez odpowiednia przejściówkę wszystkie duże ZD, ale powolutku i najlepiej z doostrzaniem manualnym.
Adaptery do innych systemów są na allegro - tylko obsługa jest wyłącznie manualna.
Jeżeli zastosujesz adapter mmf-1 lub 2 to możesz używać obiektywów Zuiko Digital co niestety z penami wolnym af. Z adapterem mf-2 podłączysz obiektywy manualne - af brak.
Najlepsza jest współpraca z obiektywami Micro Zuiko Digital z oznaczeniem MSC. Są to 14-150, 40-150, 75-300, 14-42II, 9-18. Panasonic 100-300 również dobrze współpracuje.
hmmm...czyli jeśli chciałabym kupić obiektyw innej firmy (tańszy) to najpierw powinnam kupić któryś z trzech adapterów (mmf) a potem obiektyw tak aby pasował? jejuś ja nie kumata jestem i wkółko pytam o to samo ;-) a mocowanie M 42 ?
Innej firmy czyli jaki? ZD 40-150 kupisz za 300-400 zł. Po co ci innej firmy? Wyboru raczej niema, na duże 4/3 jest jeszcze coś od panasonica ale ceny znacznie wyższe. Cena samego adaptera mmf-1/2 to koło 300zł. Za 750-800zł znajdziesz nowego m.zd40-150, za 650zł używkę:wink:. Obiektywów tele na M42 nie polecam, próbowałem ale przy powiększeniu obraz tak się trzęsie, ze trudno cokolwiek wyostrzyć.
... Zuiko 70-300 plus adapter i jest oki ? chciałabym duże zbliżenia nie wiem czy 40-150 bedzie wystarczający ? a 14-150 ?
---------- Post dodany o 20:11 ---------- Poprzedni post był o 20:08 ----------
na allegro widziałam jakieś SIGMA AF 70-300 ; CANON EF 100-200 ; SONY ALFA AF 75-300 ; TAMRON 55-200 ? w okazyjnych cenach - do nich adapter o ile bedzie pasował ?
Duże zbliżenia odległych widoków, krajobrazów? 40-150 lub 14-150 wystarczy. Do polowania na zwierzaki i naprawdę odległe obiekty 300mm się przyda. Ale współpraca 70-300 z penami pozostawia wiele do życzenia, przećwiczyłem i sprzedałem. Jeżeli chcesz naprawdę długiej ogniskowej to Panas 100-300 albo m.zd 75-300.
Te które wymieniłaś nie będą pasować.
a zbliżenia twarzy z daleka ?
Cytat:
Zamieszczone przez
stellerka
Na to to trzeba rowniez zezwolenie korpusu nalezacego do tej twarzy na fotografowanie zblizenia jego twarzy z daleka.
Cytat:
Zamieszczone przez
stellerka
Pokaż nam przykładowe zdjęcia, bo takie zbliżenia to można robić różnymi obiektywami. Najczęściej od 70 mm w górę.
Bez przejściówki działają obiektywy systemu m4/3
przejściówki MMF to system 4/3, inne systemy potrzebują innych adapterów i nie będzie w nich działał AF.