Wszyscy dyskutują o zapowiedziach nowości u Olympusa a tu z zaskoczenia Tokina zaprezentowała nowy obiektyw do m4/3
http://www.optyczne.pl/4628-nowość-T....3_Reflex.html
miło widzieć kolejnego producenta w klubie :)
Wersja do druku
Wszyscy dyskutują o zapowiedziach nowości u Olympusa a tu z zaskoczenia Tokina zaprezentowała nowy obiektyw do m4/3
http://www.optyczne.pl/4628-nowość-T....3_Reflex.html
miło widzieć kolejnego producenta w klubie :)
pierwsze lustro w bezlusterkowcach jak to brzmi ! : D
brzmi jak brzmi, ale jak wygląda :) na zamieszczonych u Optycznych fotkach całkiem ładnie się to z E-P3 komponuje.
Z tym, że rodzi się obawa czy z tym obiektywem nie będzie tak jak z zapowiedziami m4/3 od Sigmy. Dobrze że jest, ale sprzedawać się nie będzie.
Amatorzy dłuższych obiektywów mają do wyboru dwie klasyczne konstrukcje Olympusa i Panasonica które mają 300 mm na długim końcu przy porównywalnej światłosile. Na plus nowej Tokinie można zapisać wagę i gabaryty - ale nie jest to przewaga powalająca, oraz mniejszą odległość ostrzenia i większe odwzorowanie. Na minus brak AF i pewnie gorszy bokeh.
Ciekawe jak cena się będzie kształtować, a przede wszystkim jaka będzie jakość zdjęć.
Z tym gorszym bokeh to nie do końca musi być argument przeciw. Widziałem wiele zdjęć na których z tej wady uczyniono wielki atut. Te obwarzanki w tle zwłaszcza pod światło (na portretach też) potrafią niesamowicie ożywić fotografię. Użycie zwykłego obiektywu dającego budyń w nieostrościach w takich przypadkach pewnie też dałoby niezły efekt ale bez tego "wow" które towarzyszy dobrym zdjęciom z mirrora.
W sumie to taki obiektyw jest bardzo podobny do rybiego oka :shock: Chodzi właśnie o uzyskanie określonego efektu a nie ogniskową.
Pytanie też, ile to szkło będzie kosztowało?
Jeśli cena będzie dobra, to myślę, że będzie to niezła alternatywa.
Idealny obiektyw jako uzupełnienie kita 40-150 - dla tych co nie chcą 70-300 (lub 100-300) bo za duże, za ciężkie, za drogie...
Mam tele Panasonica 100-300 - ale jak nie przesadzą z ceną to może sam wezmę - na rowerowe wypady taki mikrus byłby idealny :mrgreen:
Pikniutko wygląda :D No przeca tera DO mikrusami to będzie bajka, w góry w sam raz, 66m średnica wielkości paczki fajek :D Jeśli to jest pod u43 to jest nadzieja, że obraz będzie brzytwa, a nie tak ja z tych obiektywów T2, które są pewnie robione pod FF i potem na Olku mam budyń i zero ostrości...
Ciekawi mnie czy pojawi się coś dłuższego. 300 mm to jak na obiektyw zwierciadlany chyba niedużo.
I tak z gdybaniem chyba trzeba poczekać aż pojawią się sample i zapowiedzi ceny.
Tak, tylko że pod tym linkiem kryje się "uniwersalny" obiektyw który poprzez adapter można zamontować do różnych aparatów - od FF poprzez APSC do m4/3. Takie coś to i na Samyangu można zrobić i to żadna rewelacja.
Mnie interesują rozwiązania projektowane ściśle pod m4/3