Odp: Filtr regulowany szary
Cześć! Wrzuć proszę zdjęcia najlepiej w pełnej rozdzielczości z tymi filtrami. Ja się bawiłem szarym ND8 za 20zł i różnicy nie zauważyłem (próbowałem ze statywu z filtrem i bez na 14-42). Jeśli kogoś interesuje, mogę jutro wrzucić sample ze swojego. Na polarze za 70zł wyszła kicha.
Ni groma nie rozumiem jak toto ma działać?? raz ND8 po obrocie ND16 ... .
Ja mam filtr ND 3.0 B+W i musze przyznać, że dosyć znacząco można wydłużyć czas naświetlania ;) Na szare zimowe dni aż za ciemny.
---------- Post dodany o 14:50 ---------- Poprzedni post był o 14:48 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Wydaje mi się, że są tam 2 szkła. Jak przekręcasz jedno względem drugiego to zmienia się właśnie ND. Jeśli dobrze pamiętam z fizyki to za sprawą polaryzacji właśnie.
Widziałem gdzieś test tego filtra i pojechali go trochę za dziwne zachowanie w przejściu między max a min wartością(jeśli dobrze pamiętam) a ktoś chwalił sobie fadera ale z firmy LCW
jak znajde konkrety to wrzucę
---------- Post dodany o 17:42 ---------- Poprzedni post był o 17:36 ----------
tu na forum jest cały wątek o tym - http://www.canon-board.info/showthread.php?t=77026
Cytat:
Zamieszczone przez
bruder
Ja mam filtr ND 3.0 B+W i musze przyznać, że dosyć znacząco można wydłużyć czas naświetlania ;) Na szare zimowe dni aż za ciemny.
---------- Post dodany o 14:50 ---------- Poprzedni post był o 14:48 ----------
Wydaje mi się, że są tam 2 szkła. Jak przekręcasz jedno względem drugiego to zmienia się właśnie ND. Jeśli dobrze pamiętam z fizyki to za sprawą polaryzacji właśnie.
Zbadać należy ów fenomen.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Dwa połączone obudową filtry polaryzacyjne , przekręcając względem siebie więcej lub mniej tłumisz światło. Podobno kiepski wynalazek, nie pracuje równo pod światło.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dwa połączone obudową filtry polaryzacyjne , przekręcając względem siebie więcej lub mniej tłumisz światło. Podobno kiepski wynalazek, nie pracuje równo pod światło.
Czyli polar w dwupaku, a nie ND super-hiper, hop-siup? :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Czyli polar w dwupaku, a nie ND super-hiper, hop-siup? :grin:
ND to w założeniu jednorodna szara płytka, jak zatem miałaby się zmieniać wartość tłumienia światła przy kręceniu względem wspólnej osi dwóch zespolonych szarych płytek.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
ND to w założeniu jednorodna szara płytka, jak zatem miałaby się zmieniać wartość tłumienia światła przy kręceniu względem wspólnej osi dwóch zespolonych szarych płytek.
No właśnie! dlatego mnie zaniepokoiło, że toto się zmienia, tak samo o!