Odp: Miała być zima i śnieg
Cytat:
Zamieszczone przez
MaciekMG
Witam,
... a tymczasem po śniegu zrobiło się błotko i kałuże. Jak pisałem, lubię noc. Oto stary, dobrze trzymający się w ręce SP-550UZ:
Cóż, zanim opanuję mądrości wstawiania obrazków, posłużyłem się tym sposobem. Lustrzanka piękna rzecz, na razie nadal korzystam ze starych narzędzi ;-).
Za to mokry bruk i gwieździste latarnie są okrasą tego zdjęcia.
Pozdrawiam AP.
zdjęcie ciekawe szczególnie "uszczelnienie" fragmentami budynków po bokach - razi mnie trochę zbyt długie naświetlanie a tym samym ostre światło bijące z centrum kadru : ) SP550 zapisuje RAWy ?
Ja tej zimy to śnieg widziałem może ze 2 dni..
'Uszczelnienie' po bokach utworzyła brama pomiędzy budynkami, tworząc obramowanie do tego, co w głębi. Nie chciałem kleić HDRa z kilku kadrów, lecz oddać odbijające się światło od mokrego bruku. Być może sytuację ratowałby filtr połówkowy, lub przysłonięcie góry kadru czymś ciemnym przez, powiedzmy, połowę czasu naświetlania.
Ale wrócę chyba do GIMPa i szybkiej maski, coś może wykombinuję ;-).
Tak, SP-550 ma RAWy, ale nie we wszystkich trybach. No i z powodu szumów zdjęcia nocne robię na ISO 100.
Jak dla mnie to jest rewelacyjne zdjęcie.
Miło mi, dziękuję!
Mokry bruk i nocne światła zawsze dobrze grają, zwykle zmieniam też tak balans bieli, aby ochłodzić światła i nadać brukowi złotawy połysk. Łatwo przesadzić w obie strony - albo mamy sino-niebieskie zabarwienie niemal wszystkiego, albo wpada się w pomarańczową czerwień ;-).
Lubię noc. To już pisałem ;-). No to macie! Zdjęcie bez statywu, ale najnowszy bachusik rzucił mi pomysł: to co, że niewielki? Dziś każdy może być wielki, wszystko zależy od punktu widzenia.
Za parę dni postaram się o to samo, z wężykiem, statywem, mniejszym ISO, dłuższymi czasami, nieco wcześniej, etc.
Jakiś troszkę chudy ten bachusik :wink:, poprzednie bardzo dobre.
@leszekkl:
Chudzielec tu publikowany trafił właśnie w pełnię księżyca i taki przerysowany kadr wpadł mi do głowy. Nasze bachusiki są rylca trzech autorów, różnią się pomysłem/ideą. Te szczupłe moim zdaniem są za mało 'bachusikowate', wrzucę te 'obleśne', bachusopodobne w 100%, spłodzone przez Artura Wochniaka ;-). Poza tym powoli nadchodzi pełnia, może uda się zrobić to inaczej.
Pogrzebię w archiwum, bądź wrzucę coś nowego, pozdrawiam i dziękuję za uwagę,