Olympus Viewer, Dxo a może Capture One
Czy może ktoś z Was Drodzy Użytkownicy systemu testował, pracuje na innych programach do wywoływania RAW-ów? Wnioski, doświadczenia, opinie?
Odp: Olympus Viewer, Dxo a może Capture One
Oprócz tych co napisałeś w temacie wątku - jeszcze używam Corelowego PatntShopProX4.
Wniosek (mój) jest taki: wszystkie bardzo dobrze nadają się do wołania RAW-ów olkowych.
Trzeba spróbować i wybrać jedem, najbardziej odpowiadający interfejsem i szybkością prcesu wywoływania.
Mnie najbardziej odpowiada DXO Optics.
Cytat:
Zamieszczone przez
Amigo!
Oprócz tych co napisałeś w temacie wątku - jeszcze używam Corelowego PatntShopProX4.
Wniosek (mój) jest taki: wszystkie bardzo dobrze nadają się do wołania RAW-ów olkowych.
Trzeba spróbować i wybrać jedem, najbardziej odpowiadający interfejsem i szybkością prcesu wywoływania.
Mnie najbardziej odpowiada DXO Optics.
Dzięki. Przetestuje DxO.
Naogół stosuję Olumpus Viewer 2, po aktualizacjach śmiga aż miło.
Próbowałem też ACR ale masakrował czerwienie w sposób nieakceptowalny (używam teraz E-1)
Cytat:
Zamieszczone przez
wulf
Naogół stosuję Olumpus Viewer 2, po aktualizacjach śmiga aż miło.
Próbowałem też ACR ale masakrował czerwienie w sposób nieakceptowalny (używam teraz E-1)
Photoshop CS 5 z Camera Raw? Tylko czy warto? DXO zaczyna mi się podobać. Nie wiem co wybrać? Czy zostać z Olympusem Viewer 2?
Cytat:
Zamieszczone przez
kartuzki
Photoshop CS 5 z Camera Raw? Tylko czy warto? DXO zaczyna mi się podobać. Nie wiem co wybrać? Czy zostać z Olympusem Viewer 2?
OlympusViewer ma tę przewagę nad DXO OpticsPro, że jest za darmo.
Jak wyżej pisałem, korzystam z obu, bardziej podoba mi się jednak DXO. Dla mnie bardziej intuicyjny (rzecz indywidualna) i nieco szybszy od konkurencji, choć nie mierzyłem stoperem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Amigo!
OlympusViewer ma tę przewagę nad DXO OpticsPro, że jest za darmo.
Jak wyżej pisałem, korzystam z obu, bardziej podoba mi się jednak DXO. Dla mnie bardziej intuicyjny (rzecz indywidualna) i nieco szybszy od konkurencji, choć nie mierzyłem stoperem.
Mam do wyboru DXO lub Photoshopa CS5. Powoli skłaniam się do DXO ale kusi CS5 - tylko nie wiem jakie wychodzą z niego Olkowe Raw-y?
Trzeba było się orientować, gdy za darmoszkę był do pobrania Capture One 6 Express, nie spojrzałbyś więcej na OV. A może wciąż jest? Sprawdź.
lightroom- wszystko inne obecnie to cofanie się w tył imho., i to zarówno dla RAW, DNG jak i TIF, JPG.- dla użytkownika nie ma różnicy w workflow a to jest niesłychanie proste i intuicyjne.
Interesujący jest a może był ..( bo twórca po zatrudnieniu go u konkurencji zaprzestał jego uaktualniania) LightZone (ostatni 3.6.9) - za implementację w nim systemu strefowego i pracy na swego rodzaju warstwach. Świetna jest również w nim obsługa rawów z kodakowskich matryc ( olympus, leica) .Bardzo dobrze pracuje się na obu równolegle + grubszy retusz W PS dla hardcorowców.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Trzeba było się orientować, gdy za darmoszkę był do pobrania Capture One 6 Express, nie spojrzałbyś więcej na OV. A może wciąż jest? Sprawdź.
Można pobrać. Za darmo. Właśnie wydali wersję 6.3.3.
http://www.phaseone.com/en/Downloads/CaptureOne.aspx
Drugi po DXO program do wywoływania i podstawowej obróbki, który chętnie używam.