Odp: Corel After Shot Pro
Trzeba będzie przetestować, achkolwiek obsługa i szybkość działania dotychczasowych produktów firmy nie do końca mi pasowały. Jeżeli program będzie dobrze radził sobie z RAWami to cena jest dość ciekawa.
Cena jest podobna do Lightrooma.
AfterShot Pro to tak naprawdę podretuszowane Bibble 5 Pro. Corel po prostu wykupił firmę BibbleLabs i sygnuje teraz 'swoją' marką ich produkt. Sam AfterShot w porównaniu do poprzednich wydań Bibble Pro poprawił sobie interfejs - w sensie, jest ładniejszy :) Pojawiła się też praca na warstwach. To praktycznie jedyne różnice jak na dzień dzisiejszy (a i jeszcze nie wszystkie pluginy z BibblePro przekonwertowano na potrzeby AfterShota).
Cena jest sensowana - $100 * kurs dolara, albo od razu 379,00 zł wg. sklepu Corela (wersja elektroniczna). Program dostępny w wersji Windows/Linux/MacOS.
Testuję od paru dni. Działa całkiem sprawnie i szybko pracuje z RAWami. Problem zaczyna się przy zabawie z warstwami - program straaaasznie zamula (przynajmniej u mnie).
Z ciekawych rzeczy: poprawki geometrii w zależności od obiektywu, odszumianie Noise Ninja (ou jea!), edycja jpg, skróty klawiaturowe. Poza tym standard.
Nie pracowałem wcześniej z Bibble. Standardowo działam na Raw Therapee, przy nim AfterShot to demon prędkości ;)
Próbka
Ro
Bawiłem się nim przez chwilę ale nie kupuję tego interfejsu - program wygląda jak mieszanka nowego RawTherapee i Bibble. Jest przejrzysty, działa b.szybko ale to nie to.
Dla mnie najlepszy jest Capture One 6 Pro ale jego cena i brak dobrego zarządzania bazą plików sprawia, że pewnie ponownie spojrzę na LR3.
Kolejny dzień zabawy;) Prograsm jest zainstalowany to warto się przyjrzeć głębiej jego możliwościom.
Nie podoba mi się za bardzo wprowadzanie korekt lokalnych za pomocą niby kreatora warstw chociaż jest to trochę bardziej rozbudowane niż sam adjustment brusch z Lightrooma.
Na minus - brak funkcji usuwania zabrudzeń/plamek (spot removal) no chyba, że gdzieś się zakopał.
Bardzo podoba mi się natomiast funkcja Perfectly Clear
cyt. za rec:
Perfectly Clear is multi-patented technology that utilizes the physics principles of light to automatically and instantly optimize the lighting for each and every pixel of an image while maintaining true colour and zero clipping. Perfectly Clear uses patented medical imaging technology to provide photographs with optimal contrast and sharpening. Because it’s a one-click feature I was skeptical, but as an automatic adjustment early on in the workflow it proved to be quite accurate and extremely fast. The results on digital photos were all spot-on.
Naprawdę bardzo ciekawe narzędzie - potrafi ożywić i wyklarować obraz, ciekawe czy da radę coś podobnego przeprowadzić w Lightromie??
Corel opublikował AfterShot Pro Update 1.0.1. Sądząc po opisie wersji, update zawiera obsługę E-M5 i następujące poprawki:
Cytat:
A one-pixel wide or tall image artifact that appeared through the center of some images
Localization issues
Instability when removing Heal/Clone layers
Demosaicing stability and processing time
Fedora Linuxinstallation and run issues
Output issue that prevented images from being converted to the correct color space
No Label fixed menu bar issue
Właśnie przyglądam się AfterShot Pro, bo po instalacji Windows 8 RawTherapee odmówił współpracy (mimo że na stronie stoi, że jest pod 8 ). Nic to, testuję wywoływarkę Corela. Jak na razie brakuje mi jednej banalnej rzeczy, która była przy każdej opcji w RT - reset. Tu po zmianie wartości nie jestem w stanie wrócić do pierwotnego ustawienia, chyba że nie wiem gdzie to jest.
Może to głupie co napiszę:), a tradycyjne Ctrl+z nie cofa ostatniej operacji, albo może jest jakieś okienko z paletą historii zmian poczynionych i tam można cofnąć czy powrócić do początku zmian
edit
zdaje się nie o to chodziło...