Odp: canon 1100D Canon 500D
O 500D mogę powiedzieć w samych superlatywach, bo taki miałem. 1100D nie miałem więc się nie wypowiem.
Trochę nie to forum ale polecam poczytać tutaj
http://www.optyczne.pl/154.1-Test_ap...EOS_1100D.html
i
http://www.optyczne.pl/102.1-Test_ap..._EOS_500D.html
1100D to ograniczona wersja 450D czyli poprzednika 500D stąd różnica w cenie. Zamiast obiektywu 75-300 bez stabilizacji proponuję rozejrzeć się za 55-250 4-5,6 IS, który jak nazwa mówi posiada stabilizację. Pytanie, czy na pewno potrzebujesz lustrzanki? Może przemyśl sprawę i wybierz coś z penów?
500D lepszy, a jeszcze lepszy 600D :grin: (matryca, ruchomy ekran)
Cytat:
Pytanie, czy na pewno potrzebujesz lustrzanki? Może przemyśl sprawę i wybierz coś z penów?
. Obecnie posiadam Fuji Finepix 6500fd i chciałbym spróbować coś z luster.
Cytat:
Zamieszczone przez
lzp
. Obecnie posiadam Fuji Finepix 6500fd i chciałbym spróbować coś z luster.
Czemu akurat Canona?
To świadomy wybór? System najlepiej rozważać poprzez obiektywy które możesz w nim kupić.
Nie bez znaczenia jest też ergonomia korpusów.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Czemu akurat Canona?
To świadomy wybór? System najlepiej rozważać poprzez obiektywy które możesz w nim kupić.
Nie bez znaczenia jest też ergonomia korpusów.
albo przez pryzmat topowego modelu do którego przyszłościowo mozna sobie dążyć.
IMHO biorac pod uwagę nawet nie topowe modele jak np 5dmk2 i zakładając chęć dążenia do górnej systemowej półki to nie jest to zły wybór :) z resztą co by nie wybrać jeśli chodzi o system dslr będzie dobrze ;)
Co do systemów to pewnie każdy będzie chwalił co innego. Dla jednego dobry jest Canon, dla innego Nikon. Przynajmniej takie informacje można znaleźć w necie. Wydaje mi się, że Canon jest dość konkurencyjny cenowo stąd ten wybór.
ja bym raczej pytał czy aby na pewno lustrzankę - kazdy chce miec lustrzanke bo lustrzanka jest pro ;) ale nie każdy lustrzanki potrzebuje.
Odkąd są bezlusterkowce czy to sony czy olek czy inne - zasadność posiadania lustrzanki w większości przypadków stoi pod znakiem zapytania ;)
Cytat:
ja bym raczej pytał czy aby na pewno lustrzankę
W sumie też sobie zadawałem (a nawet chyba jeszcze zadaję) to pytanie. Tak naprawdę mój fuji to całkiem niezły sprzęt, ale po 5 latach chciałbym spróbować czegoś nowego. Moje zainteresowania fotografią to nie zdjęcia na imprezach (takich mam najmniej), ale przyroda, ludzie, ulica... więc ta tendencja wydaje mi się słuszna. Wydaje mi się, że albo opcją jest zostać przy sprzęcie który mam, albo iść w lustra.