Odp: Lampa blyskowa do E330
Lamp uniwersalnych w taki sposób, że komunikują się z body różnych producentów nie ma.
Na body innego producenta działałaby tylko w trybie manualnym, albo automatyki lampy (wtedy lampa sama dobiera moc błysku nie konsultując tego z body).
Polecam lampę Olympusa, bierz FL-36R bo tańsza, a mocniejszy błysk pewnie Tobie niepotrzebny. Wersja R to będziesz mógł nią zdalnie sterować.
Metz chyba robił coś takiego. Lampa z wymiennymi stopkami do różnych systemów.
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Metz chyba robił coś takiego. Lampa z wymiennymi stopkami do różnych systemów.
Możliwe, mogłem się pomylić.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
wersja r to będziesz mógł nią zdalnie sterować.
w e-330? :shock:
Dziekuje za odpowiedz i sugestie. Wersje R chyba nie bede mogl zdalnie sterowac z body e330?(a moze sie myle:). Ta stopka bylaby bardzo dobra.
Cos jednak mnie sklania by kupic Metz mecablitz 50 AF-1 TTL Shoemount Flash for Olympus/Panasonic/Leica DSLR (199$) http://www.bhphotovideo.com/c/produc..._AF_1_TTL.html
Czy ktos mial do czynienia z ta lampa.
Inna opcje jaka znalazlem to olympus fl 50r (used or refurbished 229$).
Prosze o sugestie najlepiej poparte doswiadczeniami.
E-330 nie ma zdalnego sterowania błyskiem. Mam fl -36r i naprawdę długo się ładuje, no i ma delikatny (plastikowy) pierścień blokady stopki. Poza tym nic nie można jej zarzucić. Metz 44 nie ma chyba wyświetlacza z tego co wiem. FL-50r jest po prostu droga. Metz daje rok gwarancji a Olympus dwa. Metz 50 AF-1 to solidna, dosyć silna lampa w dobrej cenie ale z E-330 i ZD 14-54 który widzę, że masz w stopce może trochę ciążyć w ręce.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Możliwe, mogłem się pomylić.
Mogłeś i zrobiłeś to niestety. Metze dedykowane mają wszystkie funkcje funkcje fleszy Olympusa. Doradzanie Fl-36 to już czysty sabotaż. Ta lampa to porażka - miałem, więc wiem co piszę. Minusy: 1. moc. 2. długie ładowanie. Za podobne pieniądze można mieć Metza 48 ileśtam lub nowszego 50 ileśtam. Obie lampy są pozbawione wad Fl-36.
[/QUOTE]Metz daje rok gwarancji a Olympus dwa. Metz 50 AF-1 to solidna, dosyć silna lampa w dobrej cenie ale z E-330 i ZD 14-54 który widzę, że masz w stopce może trochę ciążyć w ręce.[/QUOTE]
W USA na wszystko jest rok gwarancji, wiec ten argument odpada
---------- Post dodany o 21:20 ---------- Poprzedni post był o 21:01 ----------
Pierwsza selekcja dokonana i wybiore pomiedzy dwoma modelami Metz AF-1 i fl-36r...skieruje sie chyba w strone metza.
Jesli juz to wybieralbym miedzy FL50 a Metz 50...
pozdro