Kompakt z wymienną optyką
witam :) - po dłuższej przerwie...
zamierzam kupić nowy aparat, i po naprawdę długim namyśle zdecydowałam się właśnie na kompakt z wymienną optyką...
przesiadam się ze zwyklaczka, początkowo myślałam o lustrzence, potem o dużym kompakcie - jednak po wypróbowaniu stwierdziłam że potrzebuję jednak czegoś małego i lekkiego. przynajmniej na razie.
cenowo raczej bez większych szaleństw, to tylko kompakt :)
chciałabym doradzić się Was w kwestii konkretnego modelu - pomożecie ??
będę ogromnie wdzięczna !
Odp: Kompakt z wymienną optyką
Witam !
Najtaniej...
OLYMPUS PEN E-PL1 z 2 szklami MIKRO 4/3 1) 14-42
2) 40-150
Ten aparat robi rewelacyjnej jakosci foty.
Mozna kupic nowsza puszeczke EPL-3 ale to wychodzi zdecydowanie drozej.
Pozdrawiam
Najtaniej - o ile nie potrzebujesz sterowania aparatem za pomocą , kabla, radia , bo ten model tego nie ma.
Poza tym jestem za taką propozycją.
Drugi wybór to lumiksy G G1, G2, GF1 GF2.
Pozdrawiam AP.
Jeśli ma mieć możliwość podłączenia wężyka lub użycia pilota, to GF2 też odpada.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jeśli ma mieć możliwość podłączenia wężyka lub użycia pilota, to GF2 też odpada.
Dzięki za informację - byłem blisko kupienia go pod latawca.
Pozdrawiam AP.
PS. Aż sprawdziłem instrukcję mojego G1 - on ma możliwość użycia zdalnej migawki - kabelka, ale z powodu wagi nie poleci.
dziękuje za odzew :)
nie orientuję się aż tak w temacie jesli chodzi o mozliwości podłączenia tych wszystkich rzeczy - to zupełnie nie wiem o co chodzi...
nie musi być najtaniej, chciałabym żeby na jakiś czas wystarczył ( zanim do lustrzanki dojrzeję;) ).
te wężyki, piloty, latawce - streowanie kablem, radiem - wyjaśnicie choc po krótce ... ?
a sony ?
obiektyw mógłby być na początek jeden (zoom chętnie ok.5-7)
czy to są bardzo delikatne aparaty ?
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
a sony ?
pomińmy milczeniem ;)
Cytat:
obiektyw mógłby być na początek jeden (zoom chętnie ok.5-7)
obiektyw micro Zuiko Digital 14-150mm - masz spacerzooma prawie 11x
do tego PEN E-PM1 lub E-PL3 lub E-P3 - nowe z dwuletnią gwarancją do obejrzenia i pomacania w większych sklepach
Cytat:
czy to są bardzo delikatne aparaty ?
nie należy nimi rzucać o beton i używać w strugach deszczu, czyli tak jak w przypadku większości aparatów cyfrowych
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
nie musi być najtaniej, chciałabym żeby na jakiś czas wystarczył ( zanim do lustrzanki dojrzeję;) ).
To troszkę nie tak. Kompakt to nie jest za dobre określenie, szczególnie z punktu widzenia użytkowników lustrzanek E-systemu - matryca w tych aparatach jest tych samych rozmiarów. Już wolę to niezgrabne - bezlusterkowiec. Bezlusterkowce, pod kilkoma względami przewyższają lustrzanki, pod innymi odwrotnie, w każdym razie do lustrzanki nie trzeba dojrzewać, bo to żaden stopień wyższego wtajemniczenia fotograficznego. Kwestia potrzeb, zabawy i tę na chwilę obecną większą czerpię z evila (kolejne niefajne określenie) niż lustra.
Sęk w tym, że po podpięciu jakiegoś większego obiektywu te bezlusterkowce nie są już takie maleńkie. Jasne, mniejsze niż większość amatorskich luster ale wg mnie, traci na tym komfort użytkowania.
Sama zobacz, http://camerasize.com/compare/#185,206
A jeżeli zależy Tobie na mikro rozmiarach, to chyba pentax Q. Ale z mikro rozmiarem dostajesz również mikro matrycę.
Albo Pen mini. http://camerasize.com/compare/#190,163
Bezlusterkowce są takie same bez względu na to, co pod nie podepniesz.