Odp: E520 problem z ostroscia
ja tu nie widze braku ostrości, ale może się nie znam
Zapodaj tą samą próbkę w oryginale... ale mi, podobnie jak proximo, wydaje się, że jest wystarczająco ostro.
Zrób test na FF i BF , nie podałeś ogniskowej i wartości przesłony. Patrząc na zdjęcie można podejrzewac lekki FF ale może to złudzenie optyczne , ten korpus tak ma , przy przymknieciu przysłony zdjęcia beda ok. Zresztą to sprzęt typowo amatorski cudów nie należy wymagać . Zbigu.
co do FF/BB to robiłem i według mnie jest w normie
przesłona 10
ogniskowa 35
iso 100
to zdjęcie jest orginalne takie jakie zostało zapisane na karcie w aparacie nic nie ruszane nie wiem jak wstawić inaczej
tu link do tej fotki
http://img97.imageshack.us/img97/2452/pb140451.jpg
Cytat:
Zamieszczone przez
pablopicasso
Witam
Mam pewien problem ze swoim E520
Wydaje mi się ,że aparat nie robi ostrych zdjęć , żeby wyeliminować czynnik ludzki ustawiłem aparat na stole , wyzwalanie automatyczne po 2 sek od naciśnięcia spustu , focus na środku , focus niby ustawia ostro (potwierdza ostrość ) , na podglądzie niby też jest ostro a po zrobieniu zdjęcia i powiększeniu go w aparacie lub na komputerze zdjęcia traci na ostrości i to bardzo dużo . Ustawiając manualnie ostrość jest to samo w wizjerze ostro na zdjęciu już nie ... Myślałem , że to może wada obiektywu ale mam drugi na m42 i jest to samo
Zamieszczam zdjęcie takie jakie wyszło może coś ktoś mi doradzi
Będę wdzięczny za jakieś sugestie co z tym fantem zrobić
Załącznik 57136
tu masz wszystko opisane, po co ten wątek:
https://forum.olympusclub.pl/threads...-!-Front-Focus
@ajan
czytałem tamten temat i tam jest o FF/BB ja tego u siebie nie zauważam mój problem jest trochę inny przynajmniej tak mi się wydaje
Cytat:
Zamieszczone przez
pablopicasso
@ajan
czytałem tamten temat i tam jest o FF/BB ja tego u siebie nie zauważam mój problem jest trochę inny przynajmniej tak mi się wydaje
Na czym polega inność problemu? Na przykładzie ostrość jest.
no jeżeli tyle osób twierdzi ,że jest ostrość to widocznie jestem przewrażliwiony
temat do zamknięcia