dobór szkieł na bazie e-pl1
Najpierw się przywitam, bom nowy: dzień dobry/dobry wieczór... :)
Chcę kupić i skompletować budżetowy zestaw na bazie e-pl1 (chyba, że polecicie coś innego). Body lub obiektywy muszą mieć stabilizację. Zależy mi na tym, aby obiektyw o ogniskowych standardowego kita miał autofokus i pomiar światła. Czy to wymagania spełnia tylko kitowy 14-42, czy może jakieś innego szkło, także przez adapter? Czym różni się wersja zwykła od ED?.
Kolejnym będzie coś jasnego (1.8 lub lepiej) o ogniskowej, po uwzględnieniu cropu, 50-60mm. Za jakiś czas, gdy dozbieram, zoom tele, czyli 80-200(300), portretówka i coś szerokiego 10-20mm. Co możecie polecić? Jakie adaptery, systemy i jakie konkretnie szkła? Jak sprawuje się stabilizacja matrycy i pomiar światła z tymi obiektywami?
Serdecznie proszę o pomoc. :)
Odp: dobór szkieł na bazie e-pl1
Nie wyjawiłeś jednego z ważniejszych parametrów, bez którego koledzy zaraz zasypią cię zestawami marzeń. Mianowicie - ile planujesz przeznaczyć na ten zakupów złotych polskich po denominacji?
To zawęzi kryteria i fantazyje słowiańską :)
Im mniej tym lepiej, dlatego nastawiam się raczej na stare szkła. :) E-pl1 (lub coś innego)+kit (lub odpowiednik)+jasne 50mm 1400-1500 ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
LolekX
Im mniej tym lepiej, dlatego nastawiam się raczej na stare szkła. :) E-pl1 (lub coś innego)+kit (lub odpowiednik)+jasne 50mm 1400-1500 ;)
Najbardziej budżetowo jak się da i bardzo dobrze jeżeli chodzi o obrazek:
E-pl1+kit + m.ZD 54/1.8. Budżet nieco większy.
Nie byłem precyzyjny-obiektyw musi mieć 20-30 (35mm), aby przy cropie x2 wyszło około 40-70mm. ;)
Jak nie boisz się używanego sprzętu szukaj okazji - wczoraj epl1 z kitem jednoroczny w połowie gwarancji poszedł za 700 PLN na alledrogo. W takiej sytuacji zmieścisz się w budżecie.
40 mm to 20/1,7 ale to 2/3 Twojego budżetu za używkę.
Pozdrawiam AP.
Cytat:
Zamieszczone przez
LolekX
Nie byłem precyzyjny-obiektyw musi mieć 20-30 (35mm), aby przy cropie x2 wyszło około 40-70mm. ;)
No to wybór jest tylko jeden (doskonały zresztą) - Panas Lumix 20/1,7. Cena od 900zł (przy używce z Allegro i odrobinie szczęścia) do 1650.
Niedobrze. Gdyby zrezygnować ze światła 1.8 na rzecz 2.8-3.6?
Dodane: no i czy ten obiektyw byłby znacząco lepszy od kita?
Cytat:
Zamieszczone przez
LolekX
Niedobrze. Gdyby zrezygnować ze światła 1.8 na rzecz 2.8-3.6?
Dodane: no i czy ten obiektyw byłby znacząco lepszy od kita?
Nie ma innego światła - jest 17/2,8 - od Olego , ale jest on optycznie słabszy od 20/1,7. Panasowa 20 jest jednym z najlepszych obiektywów mikro. Jest lepsza od kita.
Pozdrawiam AP.
Chodzi mi o te dostępne przez adaptery np:
http://allegro.pl/listing.php/search...C5%BC%C2%A0%3E
---------- Post dodany o 01:52 ---------- Poprzedni post był o 00:50 ----------
lub takie:
http://allegro.pl/listing.php/showca...&change_view=1