10 załącznik(ów)
Fractaliusowy kotlet od kurokial'a
Witam!
Zapraszam do zapoznania się z pierwszym i prawdopodobnie ostatnim tutorialem (jeśli można to tak nazwać) zrobionym przezemnie. Więc sprawa tyczy się jakże popularnego ostatnimi czasy u nas pluginu Fractalius. Pokażę Wam w kilku krokach jak można uzyskać efekty podobne do tych, które ostatnio dominują galerię. Jako, że zawsze preferowałem i preferuję lekturę czytaną ponad film tutorial jest tekstowo obrazkowy, a jako, że nie znam PS praktycznie wcale gdyż mam go od około tygodnia jest amatorski jak nie powiem co. Opisuje przykłąd na CS5 wersja językowa PL. Dobra jedziem:
0. U mnie zaczniemy od zdjęcia poniżej do ściągnięcia w pełnej wielkości tutaj:
Załącznik 55911
1. Otwieramy zdjęcie (CTRL+O) z kwiatkiem, owadem, badylkiem,orzeszkiem czy z czym tam chcemy w PhotoShopie.
Załącznik 55903
2. Narzędziem szybkiego zaznaczania (W) zaznaczamy całę tło i elementy niechciane w moim przypadku dalsze kwiatostany i płatki storczyka.
Załącznik 55904
3. Zamieniamy kolor pierwszoplanowy z drugoplanowym (X) "narzędziem dwie strzałeczki pod kątem prostym", na dole paletki narzędzi obok kwadratów koloru.
Załącznik 55905
4. Wycinamy całę tło (CTRL+X) pozostawiając czarność doskonałą ;)
Załącznik 55906
5. Opcjonalnie możemy usunąć gumką (E) jakieś pozostałę paprochy, u mnie jeden jest po lewej stronie.
Załącznik 55907
6. Z menu Obraz wybieramy Rozmiar obszaru roboczego (ALT+CTRL+C). Zmieniamy cm, na procenty i opcjonalnie powiększamy o 20-30% lub więcej to zależy jak blisko są krawędzie naszego obiektu od końca obrazu.
Załącznik 55908
7. Z menu Filtr wybieramy Redfield > Fractalius. Po ukazaniu się okienka w dolnej części z menu wyboru wybieramy Glow 50.
Załącznik 55909
8. Zaznaczamy zielonym ptaszkiem, czekamy i pozostanie nam tylko kadrowanie (nie będę opisywał):
Załącznik 55910
9. I efekt końcowy wygląda tak:
Załącznik 55912
Oczywiście do wstawiania w internet możemy pomniejszyć za wczasu obrazek co da nam mniej szczegółowości lini. Możemy też bawić się suwakami dla lepszejszego efektu, dodam, że fajnie spisuje się czasami opcja losowych ustawień, które są ukryte pod pomarańczowym rombem nad menu wyboru.
Mam nadzieję, że komuś się przyda. Chociaż wątpię :D
Odp: Fractaliusowy kotlet od kurokial'a
Przyda się, przyda! Piękna robota kurokial!
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Przyda się, przyda! Piękna robota kurokial!
Oj tam, oj tam.. :oops:
Jakby kto znał np do pkt trzeciego skrót klawiszowy to dodaj :)
Teraz będzie wysyp fractali w galerii jeszcze większy, albo wręcz przeciwnie jak to górole mawiają.
Cytat:
Zamieszczone przez
kurokial
Oj tam, oj tam.. :oops:
Jakbyś np do pkt trzeciego znał skrót klawiszowy to dodaj :)
X,x to zawsze taka wiadoma i niewiadoma,jak to w matmie:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Wiecej nie wiem bo tez dopiero rozgryzam.
Edit-Upss to nie do mnie bylo te pytanie-kurde zawsze sie gdzieś wetne:oops:
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
X,x to zawsze taka wiadoma i niewiadoma,jak to w matmie:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Wiecej nie wiem bo tez dopiero rozgryzam.
Edit-Upss to nie do mnie bylo te pytanie-kurde zawsze sie gdzieś wetne:oops:
Jak zawsze pomocny! Skrót dodany. Gdzieś Ty widział, że pytanie nie do Ciebie Mirku? :D
Cytat:
Zamieszczone przez
kurokial
Skrót dodany.
Kurde ,a juz myslalem zem niepotrzebny nikomu:wink:
Tak se mysle ,ze mozna by na zaznaczonym obszarze wcisnac PM myszy i wybrac opcje popraw krawedz,pozniej tylko jeszcze zapisac z maska-tak na wszelki wypadek.:wink:Moze jeszcze przed zapisem w (f,F) sobie poklepac coby dokladniej zobaczyc.
Juz nie pisze o wskazywanie krawedzi i .....bo plugin bedzie zbyteczny a fajny jest on przecie:wink::-P:-P
I juz znikam.
Nasz przefajny plugin daje rade nawet z zaznaczeniem odręcznym na miniaturce, więc dokłądność zbyteczna moim zdaniem.
Dodam tylko, że plugin pracuje również w corelowym PSP X3. Efekty mocno podobne jak w Photoshopie :)
Tutorial świetny, dzięki kurokial!
Az se krokodyla zrobilem tym fractaliusem:mrgreen:Załącznik 56028,calkiem do warana podobny:mrgreen::mrgreen: