Dwa pytania w temacie E330
Mam 2 nurtujące pytanka: :)
1. O co chodzi z ręcznym sterowaniem lampa błyskową? Chodzi mi o ustawienia FULL, 1/4, 1/16, 1/64. Co one oznaczają? Kiedy używać?
2. Czy można tak ustawić aparat, aby w czasie ładowania się FL-36 można było fotografować z wbudowaną lampą?
Wyszło mi więcej niż 2 pytania :)
Re: Dwa pytania w temacie E330
Cytat:
Zamieszczone przez rafrog
1. O co chodzi z ręcznym sterowaniem lampa błyskową? Chodzi mi o ustawienia FULL, 1/4, 1/16, 1/64. Co one oznaczają? Kiedy używać?
najprawdopodobniej chodzi o moc błysku.
FULL = pełna moc
1/4 = ćwierć itd.
Re: Dwa pytania w temacie E330
[quote="rafrog"]Mam 2 nurtujące pytanka: :)
/quote]
Full - lampa błyska całą swoją mocą - mocniej już nie może - zgodnie z liczbą przewodnią lampy. 1/4, 1/16, 1/64 - odpowiednia część pełnej mocy błysku. Kiedy używać hmmm - po pierwsze jak z jakiś względów nie chcesz używać bądź nie sprawdza się automatyka aparatu (TTL) lub lampy. Oczywiście wówczas na jakiejś podstawie musisz wiedzieć z jaką mocą chcesz błyskać lampą - możesz to stwierdzić eksperymentalnie, wyliczyć. IMHO w stałych warunkach studyjnych ma to sens, na zewnątrz mniejszy. Pamiętaj, że masz też do dyspozycji korekcje światła błyskowego...