5 załącznik(ów)
Dziwne artefakty na zdjęciach
Witajcie. Mam mały problem. Zmieniłem puszkę E-510 na używaną E-30 i mimo zakupienia jej tydzień temu dopiero w dwa ostatnie dni miałem więcej czasu by ją przetestować. Niestety dzisiaj w czasie wykonywania zdjęć w nocy zauważyłem artefakty w postaci czerwonych i niebieskich kropek. Trochę mnie to załamało, gdyż nie zauważyłem podobnych problemów ze starą puszką. Co można z tym zrobić? Aparat mam na gwarancji do grudnia 2011. Powinienem go oddać? Wklejam zdjęcie, doradźcie coś.
Załącznik 54738
Zamieszczam też w powiększeniu.
Załącznik 54740Załącznik 54739Załącznik 54742Załącznik 54741
Artefaktów jest więcej i są na każdym zdjęciu co więcej w tym samym położeniu. Czy może być to efekt wyłączenia odszumiania?
Odp: Dziwne artefakty na zdjęciach
Zrób mapowanie pikseli. Procedura jest opisana w instrukcji obsługi. Oddać też możesz.
Pozdrawiam AP.
Witam !
Zakryj obiektyw dekielkiem i zrob foty na roznych ISO i sprawdz ile masz tych czesciowo sprawnych pixeli na matrycy.
Jezeli punktow masz wiecej to prawdopodobnie siada Ci matryca i zmapowanie pixeli poprawi Ci na jakis czas komfort focenia.
Jak kupiles uzywany sprzet dziwne, ze wlasciciel nie wiedzial o tej wadzie. Jak masz te martwe pixele nie baw sie
ze sprzetem tylko zwroc i odbierz kase za to.
Pozdrawiam
A nie może być to kwestia tego, że nie włączyłem odszumiania w aparacie? W rawach nie zauważyłem tych artefaktów. Ew. czy gwarancja obejmuje taką wadę?
Włącz mapowanie pikseli i po sprawie. Takie rzeczy się czasem dzieją na długich czasach naświetlania i nie ma na to rady.
Jak odeślesz do serwisu, to też Ci zamapują, czyli zrobią to, co sam możesz zrobić z poziomu menu aparatu.
czyli to nie jest jakaś wada aparatu, uszkodzenie?
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Nie, nie jest.
No i mam problem bo z jednej strony mówisz, że to nie jest uszkodzenie o bardzo bym chciał, żeby tak było ale z drugiej apz i darekw1967 jednoznacznie wskazali, że jest coś nie tak a mapowanie tylko przykryje sprawę na jakiś czas.
To jest naturalna cecha matryc.
Ciesz się, ze możesz kliknąć sobie w menu, a nie musisz czekać 2 tyg aż serwis Ci to zrobi.
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
...apz i darekw1967 jednoznacznie wskazali, że jest coś nie tak a mapowanie tylko przykryje sprawę na jakiś czas.
Ale to nie znaczy jeszcze, że mają rację.