Odp: Problem z obiektywem
Przyklady?
Opis ustawien?
Wiecej szczegolow?
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Jestem trochę podłamany bo liczyłem, że to szkło naprawdę będzie rewelacyjnie a póki co zaczynam tęsknić za moim 14-42 na którym prawie każde zdjęcie było ostre...
ZD 14-54 pod względem ostrości nie powinien być lepszy od ZD 14-42. Jednak nie powinien też być gorszy.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Przyklady?
Opis ustawien?
Wiecej szczegolow?
wrzucę kilka zdjęć bez żadnej obróbki:
Załącznik 53559
Zrób dwa takie same zdjęcia obydwoma obiektywami. Najlepiej żeby to nie były zdjęcia kwiatka, który porusza się na wietrze, a głębia ostrości jest tak mała, że łatwo o błąd operatora.
2 załącznik(ów)
Załącznik 53562Załącznik 53563 kolejne moim zdaniem kiepskie. Na wiele prób wykonania zdjęcia dmuchawca powiodła się jedynie jedna, zaraz dodam ten obrazek.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Zrób dwa takie same zdjęcia obydwoma obiektywami. Najlepiej żeby to nie były zdjęcia kwiatka, który porusza się na wietrze, a głębia ostrości jest tak mała, że łatwo o błąd operatora.
Niestety swoj 14-42 już sprzedałem więc nie mam możliwości.
1 załącznik(ów)
teraz zrobiłem zdjęcie z pokoju i niby nie ma rozmyć, ale myślicie, że mimo to jest w miarę ostre? Już sam nie wiem może to moja wina?..Załącznik 53564
Nadmienię jeszcze, że AF wydaje mi się baaardzo wolny.
Zrób zdjęcie czegoś, co ma jakieś detale. Nie wiem, krzaczka jakiegoś, trawkę.
Zaś co do zdjęcia z motylkiem, to pamiętaj o różnicy w głębi ostrości. To zdjęcie zrobiłeś na f/4 i 47 mm. W ZD 14-42 na długim końcu miałeś f/5,6. To daje różnicę w GO, która może wpływać na odbiór ostrości zdjęcia.