Dobry wieczór ! Dołączam dziś do forum i chcę rozpocząć od próbek E-500 + Zuiko OM 50/1.4 ( jeśli to ma znaczenie, to numer seryjny > 1 100 000 )
Foto 1. - f 1.4
Foto 2. - f 2.0
Foto 3. - f 2.0
Foto 4. - f 1.4
Foto 5. - f 2.0 (?)
Wersja do druku
Dobry wieczór ! Dołączam dziś do forum i chcę rozpocząć od próbek E-500 + Zuiko OM 50/1.4 ( jeśli to ma znaczenie, to numer seryjny > 1 100 000 )
Foto 1. - f 1.4
Foto 2. - f 2.0
Foto 3. - f 2.0
Foto 4. - f 1.4
Foto 5. - f 2.0 (?)
Uwielbiam ten obiektyw. Bajka do portretów z Olkowym cropem.
I własnie miedzy innymi dzięki Twoim opiniom nabyłem to szkło, dzieki :-)
Zamierzam podpiąc pod d700 jak dorobią mi przejsciówkę, sam jestem ciekaw efektu.
A podobno Nikony nie bardzo tolerują "przeszczepy" ? Jakieś problemy z ostrzeniem do nieskończoności ?
Witaj,
Napisz proszę więcej wrażeń z używania.
Jakiej przejściówki użyłeś?
Czy działa potwierdzenie ostrości?
Czy to jest wersja starsza tzw. "silvernose" czy nowsza?
Czy mógłbyś wrzucić do podglądu portrety zrobione na maksymalnej dziurze?
Też się nad takim zastanawiam...
czemu kolejny wątek o tym szkle powstał? na pełnej dziurze portret z olkowym cropem nie wyjdzie... chyba, że chcesz mieć same rzęsy w głębi ostrości
Jeszcze przyjemniej używa sie go z E-3 powodu jasnego wizjera, wtedy łatwiej ustawisz ostrość bo potwierdzenia nie mam, a adapter jest z allegro za 70 zł i solidnie wykonany.
Nie jest to tzw silver nose, jest to chyba najnowsza wersja powłokowa nr seryzjny > 1 100 000
Stosowałem M42 Pentacona 135/2.8, 50/1.8, Heliosa 58/2.0 i Zuiko jest subiektywnie dla mnie o klasę lepsze pod wzgledem plastyki, koloru, kontrastu i malarskości tła jak równiez kultury mechanizmów. Po prostu smaczny w użyciu, jeśli tak mozna powiedzieć.
Portretu na f1.4 nie mam jeszcze...