-
Jaką kupić fotocelę?
Mam prośbę o radę. Chcę kupić fotocelę.
Odwiedziłem więc Allegro, ale jak to zwykle bywa - są różne modele. Już się zdecydowałem na najtańszą za 30 zł., ale doczytałem, że błyska tylko wtedy, kiedy jest praktycznie ciemno. Ma fotodiodę, która jest mało czuła.
Mam lampę Canona Speedlite 380EX. Wymyśliłem, że będą ją używał wyzwalając przez fotocelę z lampą FL36. W ciemnych pomieszczeniach mógłbym ustawiać 380 EX na malutkim statywie i błyskać np. z boku, z tyłu itd.
ps. Nie zależy mi na synchronizacji na drugi błysk.
-
Rafał:
jakiś czas temu miałem podobny dylemat. przypadkiem trafiłem na fotocelę HEAVY DUTY z gwintem statywowym.
taki sprzęcik załatwia od razu trzy tematy:
- jest niewielka i mocna, wszystko zalane w przezroczystym plastiku
- ma mocowanie do statywu
- wyzwala bez problemu nawet jeśli jest dosyć jasno (ISO200 z ręki)
brałem od tego gościa, koszt ok. 50 pln o ile pamiętam:
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=3287276
na dole tej fotki masz taką fotocelę, widok z góry i z dołu
http://www.fotto.lublin.pl/big/fotocele.jpg
poproś o wystawienie na alledrogo i jazda, moja działa super. FL-50 wyzwalam taniego manualnego Metza i wszystko gra. wyzwalałem nawet wbudowaną lampką z C-55, działa z dowolnej strony!!!
kupiłbym nawet drugą na zapas, bo nieczęsto trafiam taki mocny osprzęt za rozsądny kesz. oczywiście, nie wymaga osobnego zasilania.
p.s. zupełnie inna jazda z dodatkowym źródłem światła umieszczonym z boku...
-
Wielkie dziękuję. Zamówię tę fotocelkę.
-
Kucze, moja canonowska lampka 380EX nie ma możliwości żadnych ustawień (tylko dedykowane myki z EOSem). Będzie więc waliła pełną mocą. W sumie można to chyba okiełznać, czyli odpowiednio ustawiać (odbijać od sufitu, zakładać rozpraszacze itd).
Karol, Ty w tym Metzu zmieniasz moc, czy walisz najczęściej na maksa?
-
Mam fotocelę "DS-2" zakupioną w firmie Funsports. Nie była tania - coś chyba ponad 100zł ale potrafi ignorować przebłysk pomiarowy, ma również wtyczkę duży "jack" co umożliwia wyzwolenie kolejnych lamp rozpiętych po kablach. Została ona przerobiona tak (przez Funsports na moją sugestię), że można ją montować na statywie. Używałem z Olkiem C-4000 w różnych warunkach i zabawy w zaimprowizowane studio. Jest ok pod względem czułości - nawet w jasnym pomieszczeniu (sporo okien) w słoneczny dzień praktycznie zawsze wyzwalała lampę - może poza przypadkiem kiedy była czymś wyraźnie zasłonięta. Doświadczeń z innymi fotocelami nie mam ale z mojej jestem jak najbardziej zadowolony - fajna zabawa...
-
Rafał:
Metz 36 C2 ma chyba ze 3 poziomy mocy. niezbyt wygodne ale styka. trzeba też grubo rozpraszać światło bo ta lampka cieniutko doświetla gołym palnikiem.
jeśli walisz pełną mocą, to nie zazdroszczę, jedyna regulacja to operowanie odległością od obiektu...?
dzięki za punkcik!
-